Az allergia lépcsőzetes kezelése

Az allergiás eredetű nátha kezelésének korszerű, lépcsőzetes elvét az allergia tünetei alapján, illetve a terápiás lehetőségeket is figyelembe véve alakították ki. Ha a beteg együttműködik orvosával, az életminőség jelentős mértékben javítható.

Mivel minden allergiás beteg más és más, az alkalmazott terápiák is mindig személyre szabottak. Maga az allergia a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel jól karbantartható. Az allergiás rhinitis gyógyszeres kezelésekor mindig szempont a beteg életkora, és a szakember mérlegeli a lehetséges mellékhatások kockázatát is. A betegség súlyosságához mérten olyan kezelést kell választania, ami a beteg részéről leginkább tolerálható, az allergiát megfelelően szabályozza, és a folyamat intermittáló (időszakos) vagy perzisztáló (folyamatosan fennálló) jellegéhez is igazodik.

A lényeg a fokozatosság

A kellemetlen orrfolyással, tüsszögéssel, szemviszketéssel járó allergiás rhinitis kezelését lépcsőzetesen tervezik meg. Ez nemcsak a megfelelő gyógyszer, hanem az egyéni dózis és beviteli mód (szájon át szedhető, spray, orrcsepp stb.) megválasztását is jelenti. A kezelés során a terápia fokozatosan módosítható a tünetek enyhülésétől, fokozódásától függően.

Allergénkerülés

Az allergia elleni küzdelem alapja az allergén kerülése. A pollenallergia esetén a pollen megjelenésekor kerülni kell a szabad levegőn való tartózkodást, illetve a keresztreakciót kiváltó élelmiszerek fogyasztását.

Gyógyszeres kezelés

Az orális H1-antihisztaminok az enyhe-közepesen súlyos allergiás rhinitis elsődleges gyógyszerei, melyek második generációs képviselői (cetirizin, loratadin, fexofenadin) már kevesebb mellékhatással és hatékonyabban enyhítik az orrfolyást, a tüsszögést, az orrviszketést és a szemtüneteket, ugyanakkor kevésbé hatékonyak orrdugulás esetén. Az enyhe tünetek megjelenésekor így az alkalmankénti antihisztamin vagy kromoglikát, illetve membránstabilizáló tartalmú szemcsepp alkalmazása javasolt.

Az orrdugulás gyors enyhítésére - bármely súlyossági fokban - helyi orrdugulást csökkentő szerek (spray, orrcsepp) maximum hétnapos használata ajánlott. Hatásukra az orrnyálkahártya duzzanata csökken, és javul az orr levegőáramlása. A hatás 5-10 percen belül lép fel, és hosszú órákon keresztül tart. Az egyik leghatékonyabb orrnyálkahártyát lohasztó hatóanyag a tramazolin.

Közepes fokú szénanátha esetén, amikor az orrpanaszok dominálnak, az orrban a helyileg alkalmazott nazális szteroid, a szemben pedig antihisztamin- vagy kromoglikát-tartalmú szemcsepp alkalmazása jön szóba. A nazális szteroidok az allergiás gyulladást számos ponton gátolják, és ezáltal az allergiás nátha valamennyi tünetét mérséklik. Az antihisztaminnal és a nazális szteroiddal történő kezelést egyaránt érdemes a szezon előtt egy-két héttel elkezdeni.

Súlyos esetben a kezelőorvos legtöbbször együtt rendeli az antihisztamin-tablettát, a helyi szteroidot és a szemcseppet, illetve folyamatos kezelést ír elő. Ha ez a kombináció már nem elegendő, akkor kiegészítésként szóba jöhet az alkalmankénti orrcsepphasználat, az esetleges gyógyszer- és dózisváltás, a szisztémás szteroidkezelés, illetve a specifikus immunterápia is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő