Szemtünetek, melyek bajt jeleznek

Akinek alapvetően nincs gond a látásával, a hétköznapokban viszonylag ritkán foglalkozik a szeme egészségével. Pedig nem ártana többet törődni ezzel a fontos szervvel, ha pedig az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor mindenképpen gyorsan keressünk fel egy szakembert.

Fényvillanásokat, pókhálószerű formákat kezdünk látni

A szemgolyó hátsó részén található az üvegtest nevű rész, amelynek állaga a tojásfehérjéhez hasonlít. Ahogy öregszünk, ez a zselészerű anyag egyre folyékonyabb lesz, kis lebegő részek alakulnak ki benne, amelyeket látványban foltokként, hálószerű képződményekként érzékelünk. Ha csak ritkán tapasztalunk ilyesmit, általában ártalmatlan, de ha gyakrabban, illetve nagyobb mennyiségben, akkor menjünk orvoshoz, mert ez a retina vagy a szem ereinek megsérülését is jelezheti.

Az alábbi tünetekkel forduljunk orvoshoz
Az alábbi tünetekkel forduljunk orvoshoz

Égő, fájó szemek

Gyulladás vagy irritáció is állhat a háttérben, leggyakrabban ezek okoznak égő, viszkető érzést, aminek a hátterében sokszor baktériumok, egyéb kórokozók állnak. Begyulladhat még a szemhéj valamelyik zsírmirigye, de fertőzés, esetleg kötőhártya-gyulladás is kiválthat ilyesmit - mindegyiket jobb, ha megmutatjuk orvosnak is. Illetve lehetséges még, hogy erős napfény vagy mesterséges fény (például a szoláriumban) érte a szemet, ami napégéshez hasonlít, és egy fotokeratitisz nevű betegséget okoz, amelyet hóvakságnak is hívnak.

Extrém módon száraz, vörös szemek

A vörösség az jelenti, hogy a szem irritált és kitágultak benne a vérerek. Ez lehet valamilyen kémiai irritáció (akár hagymapucolás is) eredménye, vagy valamilyen pollenre adott allergiás reakció. A szárazságot az okozza, hogy nem termelődik elegendő könny, hogy nedvesen tartsa a szemgolyót - ha a recept nélkül kapható műkönnyek, szemcseppek néhány nap alatt nem oldják meg a problémát, forduljunk orvoshoz, mert ez akár autoimmun betegség tünete is lehet. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha szeplő, folt jelenik meg a szem fehér részén, mivel ez melanoma is lehet - bár ez igen ritka, előfordulhat.

Daganatos elváltozás a szemen is kialakulhat, és bár csak néhány tucat megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, későn diagnosztizálva a beteg látását is elveheti. Részletek !

Forrás: womenshealthmag.com

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: