Mire figyeljünk a sminkelésénél, ha kontaktlencsét viselünk?

Természetes igény, hogy a kontaktlencse viselők is sminkelni akarnak, hiszen a szépség és jól ápoltság minden nőnek fontos. Van azonban pár sminkelési szabály, amelyre jobban kell figyelnünk, ha a szemüveg helyett a lencsét választjuk.

Veszélyes a smink és a kontaktlencse együtt?

Ha gyakran sminkelünk, tudjuk, hogy szemünk rögtön gyulladással, és kipirosodással válaszol egy nem megfelelően felhelyezett vagy romlott sminkszerre, azt azonban csak ritkábban, vagy később vesszük észre, hogy a sminkkel esetleg a kontaktlencsénkben is kárt tettünk. Ezért a lencseviselőknek különösen figyeljenek a megfelelő higiéniai és biztonsági szempontok betartására.

A kontaktlencseviselőknek ügyelniük kell a higiéniára
A kontaktlencseviselőknek ügyelniük kell a higiéniára

 1. Mindig tiszta, frissen mosott kézzel, sminkelés előtt helyezzük be a kontaktlencséket. A kézkrémezést is hagyjuk későbbre: egy kis krémmaradvány az ujjainkon máris nyomot hagyhat a kontaktlencse felületén.
 2. Használjunk jó minőségű sminkecseteket, és hipoallergén, szemészetileg tesztelt sminkszereket, melyek biztonságosabbak az érzékeny szeműeknek és a kontaktlencse viselőknek.
 3. Ne használjunk kemény szemceruzát, olaj-alapú sminkszereket, és ha lehet, csukott szemmel púderezzünk, hogy az apró púderszemcsék még véletlenül se csússzanak a lencse alá, vagy karcolják meg annak felületét.
 4. Csillámokat se használjunk sminkelés során az előbb említett okból.
 5. A szemhéj alsó és felső peremének kihúzásától sajnos el kell tekintenünk: a festék ugyanis könnyen elzárhatja a könnycsatornákat, ráadásul szemcséi a lencsékre juthatnak.
 6. Részesítsük előnyben a krémes szemfestékeket a por állagúakkal szemben: ezeket lágyabban tudjuk felhelyezni, és nem kell aggódnunk, hogy a szemünkbe peregnek. Manapság kitűnő szemhéj-alapozókat lehet kapni, melyekkel az ilyen típusú szemhéjfesték is könnyen a helyén marad.
 7. Maszatolásálló (water-resistant jelölésű) szempillaspirált használjunk a teljesen vízálló szempillaspirálok helyett, és ne mozgó járművön fessük ki vele a szempilláinkat, mert könnyen megsérthetjük a szaruhártyát, illetve elmozdíthatjuk a kontaktlencsét, ha a jármű például hirtelen fékezésre kényszerül.
 8. Tartsuk be szigorúan a szempillaspirál és szemfestékek lejárati idejét, de figyeljünk a szagukra és állagukra is: ha eltér a normálistól, inkább dobjuk ki őket.
 9. Alapozóból a vizesebb-könnyebb, és hipoallergén alapozókat használjuk, mert a krémesek könnyebben "elvándorolnak", akár éppen a szemünkbe, aminek nem lesz jó vége.
 10. Mindig a smink eltávolítása előtt, tiszta kézzel távolítsuk el a kontaktlencsét, és csak utána távolítsuk el az arcfestéket, legyen szó szemsminkről vagy alapozóról. A szemfesték eltávolítása során könnyen karcolhatjuk vagy összemaszatolhatjuk a kontaktlencsét.
 11. Ha dezodort, parfümöt, hajspray-t használunk, még a kontaktlencse behelyezése előtt tegyük ezt meg, mert az aeroszolok apró folyadékszemcséi a lencsék felületére kerülhetnek, és elhomályosíthatják azokat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)