Melanoma: az egyik legsúlyosabb ráktípus

Szabó Emese

Itthon egy évtized alatt másfélszeresére nőtt a melanomás betegek száma, és nem túl biztatóak az amerikai adatok sem. A betegség megelőzésére és szűrésére egyre jobban figyelni kell.

Az elmúlt évtizedben gyakoribbá vált minden bőrdaganat, legnagyobb mértékben pedig az egyik legsúlyosabb ráktípus, a melanoma előfordulása emelkedett. A csaknem másfélszeres növekedésről dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese számolt be, amikor a fényvédelemre és a rendszeres anyajegyvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. Az egyetem közleménye kitért arra, hogy az elmúlt években átlagosan több mint 2 ezer új melanomás beteget diagnosztizáltak Magyarországon. A többi bőrrák, így például a bazalioma és a laphámrák is gyakoribbá vált, ám a bőr daganatos elváltozásai közül a melanoma a legsúlyosabb, hozzá képest a másik két típus kevésbé veszélyes. Emiatt a legkomolyabb problémát a melanoma gyakoribbá válása okozhatja.

 melanoma

Amerika sem kivétel

Komoly a növekedés az Egyesült Államokban is, ahol 1982 és 2011 megduplázódott a melanoma előfordulása. Érdekes, de az Amerikai Rákkutatási Társaság (AAD) adataiból az is kiderül, hogy míg 50 éves kor alatt a melanoma gyakoribb a nőknél, addig 65 éves kor felett már kétszer annyi férfi az érintett. A 80 év fölötti férfiaknál a festékes bőrrák már háromszorosa annak, mint amit az ugyanebbe a korcsoportba tartozó nőknél mérnek. Furcsa, de a betegség gyakorisága főleg a 15 és 29 éves korcsoportnál növekszik jobban a nőknél. A kutatásokból az is kiderül, hogy ha egy kicsit tágabb női korosztályt - a 18 és 39 év közöttieket - nézünk, akkor azt látjuk, hogy a melanoma gyakorisága esetükben 800 százalékkal nőtt 1970 és 2009 között. A részletesebb statisztikákból az is kiderül, hogy a kaukázusi rasszba tartozó, 44 évnél fiatalabb nőknél évente átlagosan 6,1 százalékkal lett gyakoribb a melanoma. Ezeket a változásokat a kutatók főleg a szoláriumok terjedésével magyarázzák.


Menekülés az árnyékba

Az AAD becslésekbe is bocsátkozik: úgy gondolják, hogy élete során ötből egy amerikainál ki fog alakulni valamilyen bőrrák, és ebből sok lesz a melanoma. Jelenleg több mint egymillió állampolgáruk él ezzel a ráktípussal, az előrejelzés pedig azt jövendöli, hogy idén újabb 178 ezer embernél diagnosztizálnak majd melanomát, amiből 91 ezer invazív, kifejezetten áttétképző típus lesz. Az amerikai adatokból az is kiderül, hogy azoknál a betegeknél, akiknél a melanomát időben felismerik, és még a növekedés, illetve az áttétképzés előtt kezelni kezdik, 99 százalékos az 5 éves túlélés.

Általában nem így gondolunk rá, de valójában a bőrünk is egy szerv. A bőr számos fontos feladatot tölt be az életünkben,;nbsp; többek között megvéd a fizikai-kémiai hatásoktól, szerepet játszik a hőszabályozásban és érzékszervként is működik. A bőr daganatos betegségei

Ezzel szemben ott, ahol már beindult a terjedés, illetve képződött távoli áttét is, már csak 63, illetve 20 százalékos az 5 éves túlélés. Lesújtó adat az is, hogy az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte évente 65 ezer ember hal meg melanoma miatt. Mivel a korán felismert betegség eredményesebben kezelhető, a komoly adat mögött az is meghúzódik, hogy a melanomát sokszor eleve későn diagnosztizálják.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait