Ingyen szemüveget kapnak a rászorulók

Gyermekszemészeti szűrőbusz indul a háromszáz legnehezebb helyzetű településre. A rászoruló családok gyermekei a vizsgálatok alapján szükségesnek ítélt szemüvegeket ingyenesen kapják meg.

Miért több a szemüveges? A válaszért kattintson ide!

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre - közölte Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. A szeretetszolgálat több mint tíz évvel ezelőtt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan lehet a legszegényebb településekre szemüvegeket juttatni. A szemészeti program egy orvoscsoport segítségével indult el. A Látás ajándékba program során több mint ötezer szemüveg készült el - ezt követően keresték meg a tapasztalataikkal az Emmi-t.

szemüveg, szemvizsgálat, szűrőbusz, látás, látásporblémák, rászoruló családok, gyerekek
szemüveg, szemvizsgálat, szűrőbusz, látás, látásporblémák, rászoruló családok, gyerekek

Így zajlik a szűrés

Gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek majd a települések iskoláiba és óvodáiba. A szűrés ideje alatt videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Amennyiben indokolt, a gyerekeket személyesen is elviszik a szakorvoshoz - ismertette Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. A gyermekszemészeti vizsgálóegységhez egy mammográfiás szűrőbuszt alakítottak át.

Csökkentik az egyenlőtlenséget

Az egészségállapotban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentése hatékony ágazatközi együttműködést igényel. Ennek szerves része az edukáció, a szociális hálózat és az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztése, valamint az érintett közösségek aktív bevonása is.

Bár a szakemberek nagyon sok gyermeket vizsgálnak és látnak el, az említett településekről azonban csak kevés gyermek jut el hozzájuk - mondta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A feladat ezért most nemcsak az ellátás, hanem a programban résztvevő optometristák képzése is.

A szeretetszolgálat szemészeti programját az a felismerés alapozta meg, hogy a leszakadó településeken élő gyermekek látásromlását sokszor éveken át senki nem veszi észre, ez pedig tíz gyermekből kettőnél maradandó károsodást okoz. A program a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: