Vizelettartási problémák: melyik betétet válasszam?

A nedvszívó képesség, a méret és az ár kétségtelenül fontos szempontok a választásban. Csakhogy pusztán ezek figyelembevételével még nem biztos, hogy kényelmes megoldást talál. A lényeg, hogy jól érezze magát a bőrében.

Nem mindegy, milyen betét

Az inkontinencia-betétek feladata az akaratlanul kieresztett vizelet felszívása és megtartása. Ezek a segédeszközök lehetnek fehérneműbe ragasztható, speciális nadrágba helyezendő betétek vagy nadrágpelenkák, melyeket külön férfiak és nők számára alkottak meg.

Noha kézenfekvő volna, hogy nőknél a menstruációs betét is megteszi, hiszen az inkontinencia-betétek közt is vannak intimbetéthez hasonlítók, a hólyaggyengeségnél mégis más betétre van szükség. A vizelet hígabb, nem alvad, nagyobb mennyiségben távozik. A menstruáció idején legfeljebb napi 20-50 ml folyadék távozik, a vizelettartási nehézségek több decilitert is jelenthetnek. A vizelet felfogására tervezett betétek biztosan nem áznak át olyan gyorsan, nagy folyadékmennyiség felszívása után is formatartók, ritkább cserét igényelnek.

Nagy mennyiséget képes felfogni

Szerencsére a legtöbb érintett embernek csak gyenge, legfeljebb közepes inkontinenciával kell számolnia. Enyhe esetben csupán egy-egy csöpp távozik, másoknál rendszeres a vizeletcsepegés, ami összességében nem kevés folyadékot jelent. Közepes inkontinenciánál vagy ennél súlyosabb problémánál rendszeresen 50-100 ml vizelet távozhat, vagy akár ennél nagyobb mennyiségek is, hiszen naponta összesen mintegy 1,5-2 liternyi vizelet ürül.

Az inkontinencia-betétek felülete úgy van kiképezve, hogy a vizeletet azonnal a betét belsejébe vezeti, így maga a betét végig száraz tapintású. Belsejében gyors nedvszívású mag veszi föl a folyadékot. A vizelet a vízmegkötő anyaggal kapcsolatba kerülve gélszerű lesz, és még nyomás hatására sem folyik ki. Ezért a bőr a teli betétekkel érintkezve is sokáig száraz marad. Nem kell minden távozó csepp után azonnal cserélni. Huzamosabb ideig mégsem célszerű várni, nehogy bőrirritáció lépjen fel, illetve idővel a fertőzésveszély is nő.

A ma használatos betétek nem csupán visszatartják a folyadékot, a kellemetlen szagokat okozó molekulákat kémiailag aktívan megkötő anyagot is tartalmaznak. Mivel a betéteket az emberi altest anatómiájához és a fehérneműk szabásvonalához igazítják, külön férfi és női eszközöket fejlesztettek ki, hordásuk diszkrét, észrevehetetlen. Az eltérő testalkat miatt érdemes lehet többfélét is kipróbálni. Az is számít, ki milyen alsóneműt hord, hogy a nők harisnyához, szoknyához vagy nadrághoz hordják a betétet.

Nedvszívás és méret

A jelenleg kapható egyszer használatos inkontinencia-eszközök számos méretben kaphatók és választhatók attól függően, mekkora embernek, milyen mértékű vizeletvesztés miatt van szüksége rájuk. A betétek vastagsága 3-5 mm, hosszuk 16-43 cm között változik, ennek megfelelően nedvszívó kapacitásuk is nagyon eltérő. A legkisebbek maximális folyadékfelvétele 50 ml körül van, a legnagyobbak, a nadrágpelenkák pedig akár több litert is képesek felfogni. Az ugyanolyan folyadékfelvételi kapacitással rendelkező termékek közül a minőségi termékek vékonyabbak, kisebbek, észrevehetetlenebbek, nedvszívó képességük mégsem marad el a vastagabbak mögött.

Az azonos márkájú termékek közötti eligazodást segítik a csomagolásra rajzolt cseppecskék, több csepp nagyobb nedvszívó-képességet jelez. Ha két méret között nem tudunk dönteni, inkább a nagyobb nedvszívású betétet válasszuk. Akkor sem veszik kárba, ha idővel kiderül, hogy a kisebb méret is elegendő. Hosszú utazás, felfázás idejére és éjszakára ugyanis jó szolgálatot tehetnek a nagyobb nedvszívó kapacitású betétek.

Melyiket vegyem?

A választás fő szempontjainak ismeretében sem egyszerű kérdés, hiszen nagy a választék a különböző márkájú és méretű betétek között. A jelenleg kapható termékek mindegyike megfelelő, legalább jó-közepes minőségű, de jócskán vannak különbségek nedvszívás, tisztaságérzet, szabás, méret és ár tekintetében. Az orvos általában a beteg mérete, inkontinenciájának súlyossága és az ár alapján javasolja, írja föl egyik vagy a másik betétet. A legfontosabb mégis, hogy kipróbálás után maga az érintett döntsön, melyik inkontinencia-segédeszközzel érzi magát a legjobban. A mozgásszabadság, biztonságérzet pénzben nem kifejezhető, ezért gyakran elfeledkeznek róluk a kalkulációkor. A minőség és testreszabottság ugyanakkor pénzben is mérhető. Ha azért kell többször betétet cserélni, mert nem tart, irritál, vagy elcsúszik, anyagi kár is keletkezik a kellemetlenségek mellé. Az elkerülhető mosás, tisztítás, a bőrirritáció kezelése és még számos probléma megoldása okozhat többletköltséget.

Egyedül vagy segítséggel?

A választásnál mérlegelni kell, hogy gyakorlatilag egészséges életvitelnél a mellékhelyiségben állva, vagy pedig fekvő beteg számára, fekvő testhelyzetben kell behelyezni az eszközt. Mindkét esetre létezik termék. Az önellátó, de nehezen mozgó páciensnél az segít, ha akár fél kézzel is könnyen behelyezheti az eszközt. Ilyenek az övvel rögzíthető pelenkák.

Az inkontinencia-betét választása sokszor a gondozóra hárul, és a beteg szempontjai mellett a gondozók érdekeire, munkájának megkönnyítésére is kell gondolni. Vannak olyan betétek, pelenkák, melyek kifejlesztésénél kifejezetten az volt a cél, hogy a beteg, aki esetleg nem mindig van tudatában tetteinek, ne legyen képes önállóan eltávolítani.

Természet- és bőrbarátság

Érdemes figyelembe venni azt is, milyen anyagból készül a termék. A bőrbarát, légáteresztő, textilhatású felszínű betétek segítségével számos bőrprobléma megelőzhető, sőt esetleges termékváltással fennálló bőrbetegség, felfekvés, ekcéma, kiütés is kezelhető.

Végül jó hír azoknak, akiket még környezetvédelmi szempontok is érdekelnek. Az egyszer használatos eszközök mindegyikét egyszerűen beteheti a háztartási szemétbe, jól bomló, mérges gázoktól mentesen égő terméket küld a hulladékfeldolgozó üzembe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső