Szűkülő erek

Érszűkület - a rettegett diagnózis nem új keletű betegség, hiszen a polgárosodott életforma, a helytelen táplálkozási szokások és az életmód miatt már évtizedekkel ezelőtt is ismert volt. Mi történik azonban ilyenkor az erekben?

Az érszűkület, vagy latin nevén az arterioszklerózis obliterans a verőerek, azaz a szívből friss, oxigéndús vért szállító artériák betegsége. Gyakorisága egyre nő, ma már népbetegségnek számít, de korábban az életmódváltáson kívül a leggyakrabban az érintett végtag amputálása jelentette a túlélés esélyét, a szinte kiszámíthatóan bekövetkező szívinfarktus vagy szélütés (stroke) elkerülését.

Mi történik az erekben?

A vérben normális esetben is jelen lévő vérzsírok bizonyos esetekben - melyek valószínűségét növeli a magas vérzsír-, kifejezetten a magas koleszterinszint - hajlamosak megtapadni az erek falán. Kutatók rámutattak, hogy az európai és az amerikai csecsemők fő artériában ez a folyamat már néhány évesen is megfigyelhető! Az évek során fokozatosan lerakódó koleszterinkristályok fokozatosan szűkítik a véráram útját, emiatt egyre kevesebb vér jut a szövetekhez. A vérkeringés túlméretezéséből adódóan ez eleinte nem okoz problémát, mivel nem használjuk annyira végtagjainkat, hogy a vér teljes oxigénszállító képességét kihasználjuk.

Később azonban ezekbe a zsíros plakkokba ásványi sók is lerakódhatnak, így az állapot érelmeszesedéssé súlyosbodik. Ilyenkor már szinte minden esetben jól érezhető tüneteket okoz az érszűkület.

Kik a veszélyeztetettek?

Az érszűkület szinte mindenkit érinthet, azonban megfelelő életmóddal sokat tehetünk a megelőzésért. Fokozott kockázatnak teszik ki magukat azok, akik egészségtelenül táplálkoznak, túl sok zsiradékot, ezen belül is állati eredetű zsírokat fogyasztanak. Nem meglepő tény, hogy a dohányzás többszörösére növeli a kockázatot, az érszűkületes betegek négyötöde erős dohányos. A dohányzás az erek szűkítésével megbontja az érfal épségét, amelybe aztán könnyen kicsapódnak a vérben keringő zsírok.

A magas vérnyomás - főleg, ha nem kezelik megfelelően - szintén elősegíti a betegség kialakulását, de a cukorbetegség is hajlamosító tényező. Végül pedig nem feledkezhetünk meg azokról, akiknek magas a koleszterin - vagy a vérzsírszintjük, mivel ők is fokozott veszélynek teszik ki magukat.

Végzetes következmények

Az érszűkület alattomos betegség, mivel eleinte semmilyen panaszt sem okoz. Később azonban akár végzetes is lehet: a beszűkült ereken át nem jut elegendő vér a szövetekhez, így azok funkciója károsodik, kiesik, súlyosabb esetben el is halhatnak. Ilyenkor csak a végtag amputációja segíthet. Még súlyosabb következmény lehet az érszűkület következtében kialakuló szívinfarktus vagy szélütés (stroke), amely halálhoz is vezethet.

Ne feledje azonban, hogy ezek a szövődmények kivédhetők, az érszűkület eredményesen kezelhető életmódváltással és gyógyszeresen is!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció