Hevesi Tamás missziója

Országos rendezvénysorozat indul júniusban a cukorbetegekért "Egészségesebben az egészségeseknél cukorbetegen" címmel. Az események egyik házigazdája Hevesi Tamás előadóművész lesz, aki érintettként is kiemelt feladatának tartja az emberek tájékoztatását.

Miért vállaltál szerepet az "Egészségesebben az egészségeseknél cukorbetegen" országos programban?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elfogadott média személyiség lettem, és ezt szeretném nemes célok érdekében is kihasználni. Kötelességemnek érzem, hogy felhívjam nemcsak a beteg, hanem az egészséges emberek figyelmét is az alattomos cukorbetegségre és annak következményeire, szövődményeire, és segítsem a tájékoztatást. Én érintettként és kívülállóként is szembesülök a cukorbetegek gondjaival, problémáival.

Milyen céllal indul a rendezvénysorozat, és milyen állomásai lesznek?

A mozgalom június 20-án, éppen a születésnapomon fog indulni Zalaegerszegen, és a tervezett állomások között szerepel Győr, Pécs, Budapest, Debrecen és Gyula, a szülővárosom is.

E nagyszabású rendezvény célja az, hogy olyan régiókba jussunk el, ahol a városokban, településeken sok cukorbeteg klub működik, és felvilágosítást nyújtsunk egészségeseknek és betegeknek egyaránt. Meghallgatjuk a betegek problémáit, és megoldási lehetőségeket kínálunk. Sajnos nagy a tájékozatlanság a betegséggel kapcsolatban. Vannak, akik azt hiszik, hogy a cukorbetegség fertőző betegség, és az utcán, játszótéren is elkapható. Ilyen megnyilvánulásokból látszik, hogy sokan egyáltalán nem is tudják, mi is az a diabétesz, mit jelent az I-es vagy II.-es típusú cukorbeteg, mi az a vércukorszint, vagy a HbA1c.

Meggyőződésem, hogy növelni tudjuk az emberek tájékozottságát és hiszem azt, hogy a jól képzett professzorokkal, orvosokkal együtt rá tudjuk venni az embereket, hogy rendszeresen mérjék vércukorszintjüket, és évente legalább kétszer - háromszor megméressék a szakrendelőkben HbA1c-jüket. Ha ez 7% alatti, akkor nem kell aggódniuk.

A mozgalom egyébként a cukorbetegek világnapján november 14-én zárul majd, remélhetőleg nagy sikerrel.

Hogyan derült ki rólad, hogy cukorbeteg vagy?

Én is, mint szinte minden srác, szeretem a focit, és rendszeresen edzésekre jártam. Egyszer edzésen gyengeség fogott el, rosszul lettem, elkezdtem remegni, verejtékezni. Elmentem sportorvoshoz, aki megmérte a vércukromat, és gyanút fogott. Másnap megismételte a mérést éhgyomorra, és még rosszabb érték jött ki. A további vizsgálatok kimutatták, hogy cukorbeteg vagyok.

Mi volt az első reakciód, amikor kiderült, hogy beteg vagy?

Nem akartam elhinni, az elején azt hittem, hogy az orvos biztosan rosszul mért, mert nem tudtam elképzelni, hogy velem, 21 évesen ilyen megtörténhet.

Mondtam az orvosnak, hogy mindent megteszek, csak ne kelljen magamat megszúrni, mert attól nagyon félek, de a gyógyszeres terápia nem bizonyult jónak, így kénytelen voltam átállni az inzulin injekcióra.

Ma már a modern orvostudomány olyan injekciót fejlesztett ki, hogy az ember szinte nem is érzi, hogy megszúrta magát. Így lényegesen könnyebbé vált az inzulin injekciós terápia.

Milyen lehetőség van ma az emberek kezében az informálásra, tudásbázisuk fejlesztésére?

Szerencsére sok új lehetőség - cukorbeteg klubok, újságok, kiadványok, internet - kínálkozik az ismeretanyag megszerzésére, de még mindig messze nem elég.

A legfontosabb az lenne, hogy minden ember tudja, mi is ez a betegség, és tisztába legyen lefolyásával, esetleges szövődményeivel.

Én az összes fellelhető szakirodalmat, kiadványt elolvastam a betegséggel kapcsolatban, kis túlzással többet tudok a betegségről, mint egy háziorvos.

Ez egy olyan betegség, ami azt követeli meg a betegtől, hogy "önmaga orvosa" legyen, mert az orvos nem lehet a beteg mellett a nap 24 órájában.

Mint neves közéleti szereplő, mit tudsz tenni azért, hogy az emberek tájékozottak legyenek?

Mint már említettem, sokan teljesen tájékozatlanok a cukorbetegséggel kapcsolatban. Mindig nagyon szívesen megyek cukorbetegeknek szóló rendezvényekre, ha meghívnak, elmondom tapasztalatomat, megosztom tudásomat az érintettekkel.

A beteg, ha jól felkészült, nagymértékben tudja csökkenteni a rizikófaktorokat az életében. Ehhez szeretnék a magam eszközeivel hozzájárulni.

A sok koncert, fellépés bizony embert próbáló feladat. Milyen életmóddal vagy stratégiával próbálsz "formában" maradni és mit teszel azért, hogy tényleg egészségesebb legyél az egészségeseknél?

Nem titok, hogy vegetáriánus vagyok, és megpróbálok csak növényi eredetű zsiradékot magamhoz venni, mivel az állati eredetű zsiradékok könnyen lerakódnak az érfalakban. Számomra tehát fontos az egészséges táplálkozás, szeretem a biotermékeket és a gyümölcsöket. Figyelek a testsúlyomra. Nagyon sok cukorbeteg súlyfelesleggel küzd. Soha nem vagyok fáradt, pedig a naptárom minden lapja zsúfolásig van programokkal. Megpróbálok megtalálni a harmóniát, a kiegyensúlyozottságot napjaimban.

Mit jelent számodra a sport és a zene?

A feleségem, a család után számomra a legfontosabb a zene, a mozgás és az utazás. Ezek alkotják életem szerves részét, minden percemben benne vannak. Szeretek élni, és mindent megteszek azért, hogy jó életminőségben, egészségesen éljem az életem.

Látogassa meg Vércukor-kontroll kiemel rovatunkat!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés