A szív és érrendszeri betegségek megelőzéséről gyermekkorban

Nemrég még nagyon a valóságtól lerugaszkodottnak tűnhetett, ha valaki gyermekkori szívinfarktust emlegetett, és kicsi gyermekkorra tette a megelőz és kezdetét. Pedig nem túlzás...

A felnőttkori megbetegedési és halálozási statisztikák élén a szív és érrendszeri betegségek álnak. Szinte mindannyian ismerünk olyan családot, ahol a szülők valamelyikét éri hirtelen, tragikus agyvérzés, szívinfarktus. A megbetegedés, amely azután meghatározza az egész család életét, az esetek jelentős részében elkerülhető lenne, ha azokat a kockázati tényezőket (fel)ismernénk és kezelnénk már gyermekkorban, ami az ún. fiatalkori (45 év alatti) tragédiákhoz vezetnek. A kockázati tényezők, amelyek már gyermekkorban felfedezhetőek, az érrendszer korai tönkremeneteléhez vezetnek. Az erek ennek az érelmeszesedési folyamatnak a hatására beszűkülnek, törékennyé, szakadékonnyá válnak, megrepedhetnek, vagy fontos szervek (szív, agy stb.) vérellátási zavarát okozzák. Ugyanekkor ezek között a kockázati tényezők között határozott kapcsolat is van.

Ma ezek közül a magas vérnyomásról beszélünk. Az emberi szervezetben a vér áramlását a rugalmas érrendszerben a szív, pumpa munkával mozgatja. A szív összehúzódásakor keletkező nyomás adja az érrendszerben a vérnyomás felső értékét, az alsó érték pedig a szív elernyedésekor keletkező vérnyomásérték. (pl. felső érték 120 Hgmm, alsó 90 Hgmm). A vérnyomás pontos méréséhez ma már az un. vérnyomásmérő monitort használunk, amely 24 órán keresztül időről - időre, éjjel - nappal méri a vérnyomás értéket. Ezeket később számítógéppel értékeljük, így jutunk pontos diagnózishoz. A magas vérnyomás okai sokfélék lehetnek. A kivizsgálás során elsősorban vesebetegségekre kell gondolnunk. A különböző típusú vesegyulladások, vesemedence gyulladások, vese fejlődési rendellenességek közös tünete lehet a magas vérnyomás.

Számos belső - elválasztású mirigy túlműködése (pajzsmirigy, mellékvese kéreg- és velő stb.) okozhatja a tünetet. Önmagában a kövérség is oka lehet a magas vérnyomásnak. Mint láthatjuk a kövérség és a magas vérnyomás is kockázati tényezőként szerepel a szív és érrendszeri betegségekben. A kövérség diétás és mozgás terápiája egyúttal rendezheti a vérnyomás kóros értékeit is.

Természetesen az előzőekben csak néhány okot emeltünk ki, de a probléma felderítése a kezelés szempontjából igen lényeges. A vérnyomás értékeinek beállítása gyógyszeres úton, az esetek túlnyomó többségében könnyen elvégezhető és fontos feladat. Bármely ok szerepeljen ugyanis a háttérben, az hosszú évek alatt az érrendszer és a szív munkáját terheli, ami kedvező az erek elmeszesedése szempontjából.

Végezetül két jó tanács:

Napjainkban azért is vált népbetegséggé a magas vérnyomás, mert az étkezési szokásaink is ennek kedveznek. A magyaros sós, zsíros ételek fogyasztása gasztronómiai szempontból közel állnak hozzánk, de nem kímélik érrendszerünket. Az emberiség legősibb konzerválási lehetősége a só, ezért napi több gr. sót fogyasztunk. Ételeink után-sózásának elkerülése ma már több országban csökkentette az érrendszeri betegségek gyakoriságát. A másik tanács: A gyermekkori magas vérnyomás nem ítéli a beteget a kíméletes, de folyamatos mozgás, sportolás abbahagyására. Éppen ellenkezőleg ! A megfelelő edzettség segít a vérnyomás normalizálásában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő