A munkára kész szív

A vérkeringési rendszer a verőerekből (artériák) és a visszerekből (vénák) áll, központjában a szívvel, mely a vért befogadja, majd az erekbe pumpálja.

A szív csak akkor működik megfelelően, ha folyamatosan kellő mértékű terhelésnek tesszük ki, és a lehetőségeinkhez képest csökkentjük a megbetegedéséhez vezető kockázati tényezők számát.

Táplálkozzunk helyesen!

Nincs tiltott élelmiszer, de tilos bármilyen túlzás. Ha nem is látszunk elhízottnak, szívünket mégis zsírréteg boríthatja a helytelen étrend vagy túl sok alkohol fogyasztása miatt. Ügyelnünk kell arra, hogy ne borítsuk fel a vér természetes koleszterinszintjét. Az összkoleszterin normál értéke a vérben 3,6 és 6,7 mmol/l közé esik. Ezen belül az LDL (ártó) koleszterin nem lehet több 4,1 mmol/liternél. A HDL (védő) koleszterin értéke pedig nem lehet kevesebb mint 0,9 mmol/l (a referencia érték: 0,9-1,68 mmol/l). Ne feledjük, hogy a magas koleszterinszint vezető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialalkulásában. A koleszterin zsírszerű anyag, és csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Néhány különösen magas koleszterintartalmú étel: borjúvelő, tojássárgája, belsőségek, állati eredetű zsírok.

Ha szem előtt tartjuk a mértékletesség elvét és kellő mennyiségű élelmi rostot fogyasztunk (zöldségek, gyümölcsök, korpa), nem érhet kellemetlen meglepetés. (A vér koleszterinszintjét számottevően csökkenti a zabkorpa.)

Öltözködés

Hajlamosak vagyunk néha ész nélkül követni a divatot. Annak ellenére, hogy napjaink ruhadivatja sportos, előtérbe helyezi a kényelmet, továbbra is élnek olyan öltözködési szokások, melyek káros hatásúak a keringési rendszerre.

A szoros nadrágok és harisnyák akadályozzák a combok, az alsó végtagok vérkeringését, és elősegítik a tágult visszerek megjelenését a lábszáron. Ha gumírozott, rugalmas anyagból készült lábbelit vásárolunk, figyeljünk arra, hogy kellően rugalmas legyen, és ne akadályozza a vér szabad keringését a lábikrák tájékán. Egészségtelenek a merev, túl szoros derékszabású ruhák és a szorosra húzott övek is.

A visszerek

A csomókat képező, áttetsző, kék vénák főként azoknál a nőknél figyelhetők meg, akiknél az alsó végtagi vérkeringés gyakran elégtelen (jellemzően a terhesség alatt).

A visszeres betegségek gyakran örökletesek, a visszerek falának veleszületett gyengesége miatt a vér pang az erekben. A visszérproblémák a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltokban kapható rugalmas, duplaszövésű gumiharisnyák viselésével orvosolhatók. Az ágyból való felkelés előtt húzzuk fel a harisnyát, amikor fekvő helyzetben a vénák még üresek.

Jó módszere a visszérbántalmak megelőzésének és megjelenésük késleltetésének, ha kissé megemelt lábakkal alszunk. Például, ha egy összehajtogatott plédet helyezünk a matrac alá a lábunk vonalában, megkönnyítjük a vér áramlását az alsó végtagoktól a szív felé. A súlyos visszérproblémák sebészeti úton kezelhetők.

Bizonyos testtartások ugyancsak károsak lehetnek: például a tartós állás vagy a keresztbe tett lábakkal való ülés huzamos ideig (míg végül a láb elzsibbad), szintén meggyorsíthatja a visszértágulatok kialakulását.

A keringés működési zavarai

A vérkeringés működési zavarai közül az agyi erek görcsének köszönhető például a migrén. Gyakran a túlzott alkoholfogyasztás vagy a krónikus keringési elégtelenség okozza a pofacsontok tájékán és az arc bizonyos részein észlelhető gyulladásos vérbőséget, a borvirágnak is nevezett rosaceát.

Az ödémák (vizenyő) kialakulásának oka a sejtnedv (plazma) beszivárgása a bőr sejtjei közé. Kialakulásuk három okra vezethető vissza: vérkeringési zavarok, a vérerek rossz állapota és a vér összetételének megváltozása. 14. szám

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: