Ezt kell értünk megtenniük az orvosoknak

Az egészségügyi ellátások során nem csak a betegeket, de az őket kezelő, ellátásban részesítő szakembereket is illetik meg jogok és terhelik kötelezettségek munkájuk során. Ezek java részt a betegjogokkal állnak szoros kapcsolatban.

Bármely oldalon álljunk is, egészségügy dolgozóként, vagy betegként épp úgy tudnunk kell, hogy mi várható el az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor tőlünk. Sem, egyik sem másik oldalról nem képzelhető el alá-fölé rendelt viszony, hiszen egymást segítve lehet a legjobb eredményeket elérni ezen a téren is.

Milyen kötelezettségek terhelik az egészségügyi dolgozókat?

Sürgős szükség, azaz az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás esetén, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne, az egészségügyi dolgozó köteles elsősegélyben részesíteni az arra rászoruló személyt, természetesen az adott körülmények között a tőle elvárható módon, a rendelkezésre álló eszközöktől függően.

Ha orvoshoz fordulunk, és az szakmailag hozzáértő, illetve meg van a megfelelő felkészültsége a problémánkhoz, köteles megvizsgálni bennünket. A vizsgálat eredményétől függően azonban választhat az ellátás, vagy a megfelelő feltételekkel rendelkező orvoshoz , vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz való irányításunk között.

A kezelőorvos kötelessége, hogy a beteget tájékoztassa annak egészségügyi állapotáról. A tájékoztatásnak szóban is meg kell történnie, a beteg állapota által indokolt rendszerességgel, az orvos legjobb tudása szerint.

Minden egészségügyi dolgozót, és a szolgáltatóval munkaviszonyban álló más személyt minden, a beteg egészségi állapotával kapcsolatos, valamint a szolgáltatás nyújtása során tudomására jutott adat és tény vonatkozásában titoktartás terheli. Ennek a kötelezettségnek nincs időbeli korlátja, tehát a dolgozó sem 5, sem 30 év múlva nem mentesül, illetve nem befolyásoló tényező az sem, hogy az adatok a betegtől, annak gyógykezelése során, vagy a dokumentációból jutottak a tudomására.

Az egészségügyi dokumentáció

Minden, a beteg vizsgálatával és gyógykezelésével kapcsolatos adatot az egészségügyi dokumentáció tartalmaz.

Fel kell tüntetni benne:

 • a beteg személyes adatait,
 • az értesítendő személy, vagy törvényes képviselő nevét, lakcímét elérhetőségét,
 • a kórelőzményt, kórtörténetet,
 • az első vizsgálat eredményét,
 • a diagnózist és a gyógykezelési tervet megalapozó vizsgálati eredményeket, a vizsgálatok elvégzésének időpontját,
 • az ellátást indokoló betegség megnevezését, a kialakulásának alapjául szolgáló betegséget, a kísérőbetegségeket és szövődményeket,
 • egyéb, az ellátást közvetlenül nem indokoló betegség, illetve a kockázati tényezők megnevezését,
 • az elvégzett beavatkozások idejét és azok eredményét,
 • a gyógyszeres és egyéb terápiát, annak eredményét,
 • a beteg gyógyszer-túlérzékenységére vonatkozó adatokat,
 • a bejegyzést tévő egészségügyi dolgozó nevét és a bejegyzés időpontját,
 • a betegnek, illetőleg tájékoztatásra jogosult más személynek nyújtott tájékoztatás tartalmának rögzítését,
 • a beleegyezés, illetve visszautasítás tényét, valamint ezek időpontját,
 • minden olyan egyéb adatot és tényt, amely a beteg gyógyulására befolyással lehet.

Az egészségügyi dokumentáció részeként meg kell őrizni:

 • az egyes vizsgálatokról készült leleteket,
 • a gyógykezelés és a konzílium során keletkezett iratokat,
 • az ápolási dokumentációt,
 • a képalkotó diagnosztikus eljárások felvételeit, valamint
 • a beteg testéből kivett szövetmintákat.

Több résztevékenységből álló, összefüggő ellátási folyamat végén vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást követően írásbeli összefoglaló jelentést, zárójelentést kell készíteni, és azt a betegnek át kell adni. Az egészségügyi dolgozók kötelezettségeire vonatkozó részletes szabályokat az egészségügyről szól 1997. évi CLIV. törvény 125.-128. §, valamint a 134.-140. § szakaszai tartalmazzák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

Derült időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő lehet az égen. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére 13 és 21 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra