Higiéniás szabályok, amiket tartsunk be

Az influenzaszezon beköszöntével különösen fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk az alapvető higiéniai szabályok szigorú betartására, hiszen így elejét vehetjük a fertőzésnek. Lássuk tehát, pontosan mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Évről évre Magyarországon is akár több százezer embert betegíthetnek meg az influenzavírusok. A járvány jellemzően január végén, február elején tetőzik. A tömegközlekedési eszközök, munkahelyek, óvodák és iskolák, bevásárlóközpontok, illetve bármilyen helyszín, ahol egyszerre sok ember megfordul, ideális terepet nyújtanak ilyenkor afertőzésgyors terjedéséhez. Logikus lenne elkerülni ezeket a helyeket, csakhogy a gyakorlatban ez többnyire nem megoldható. Muszáj tehát más megoldást találni a gyötrő tünetekkel járó, súlyos szövődményekkel fenyegető influenza kivédésére.

Az influenza elleni védekezés lépései

A megelőzés egyik alappillére a védőoltás. Problémát jelent azonban, hogy az influenzavírusok RNS-vírusként gyorsan változnak, emiatt pedig nem lehet sem tartós, sem tökéletes védelmet nyújtó vakcinát kifejleszteni ellenük. Valójában kiszámíthatatlan, hogy az évenkénti oltás milyen mértékű védelmet biztosít a fertőzéssel szemben, és bár mindenképpen hasznos beadatni, mégis előfordulhat, hogy az oltott személyek is megbetegszenek. Éppen ezért nem támaszkodhatunk kizárólag a vakcinára, fontos, hogy az egyéb felmerülő lehetőségeket is kihasználjuk egészségünk megóvása érdekében.

Azon túl, hogy változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással, az időjárásnak megfelelő ruházattal, kellő mennyiségű és minőségű alvással, valamint rendszeres testmozgással segítjük immunrendszerünk működését, a higiéniai szabályok betartásával tehetjük a legtöbbet a cél érdekében. Környezetünkkel többnyire tapintás útján kerülünk kapcsolatba, így a kezek tisztaságára különösen nagy gondot kell fordítani. Mossunk kezet szappannal minél gyakrabban, főként, ha olyan eszközökkel, tárgyakkal érintkeztünk, amelyeket sokan használnak, legyen szó például kilincsekről, tömegközlekedési kapaszkodókról vagy bevásárlókocsikról. Arra az esetre pedig, ha éppen nem lenne lehetőségünk valahol kezet mosni, tartsunk magunknál alkoholos kézfertőtlenítőt.

A rendszeres kézmosás az influenza elleni védekezés fontos eszköze
A rendszeres kézmosás az influenza elleni védekezés fontos eszköze. Fotó: iStock

A vírusok gyakran úgy jutnak a szervezetbe, hogy miután megfogtunk valamilyen szennyezett felületet, megérintjük a szemünket, orrunkat vagy szánkat, így képezve hidat a kórokozók számára. Ezt az útvonalat szüntethetjük meg tehát azáltal, hogy ügyelünk a kézhigiéniára, továbbá ugyanebből az okból célszerű kerülni azt is, hogy hozzáérjünk arcunk egyes részeihez. Sokszor talán észre sem vesszük, ha például órák óta a számítógép kijelzője előtt ülve megdörzsöljük fáradt szemeinket, így szükség lehet némi plusz odafigyelésre és önuralomra, hogy le tudjuk küzdeni ezeket a rutinszerű mozdulatokat.

Személyes higiéniánk mellett fontos a környezetünk tisztán tartása is. Takarítsunk az átlagosnál gyakrabban ebben az időszakban, különösen odafigyelve a többek által és gyakran használt felületek rendszeres fertőtlenítésére. E körben említhetők a többi között az ajtókilincsek, telefonok, tabletek, számítógépes billentyűzetek és egerek, távirányítók, vízcsapok, evőeszközök stb. Munkahelyi eszközeinkre éppúgy érvényes ez, mint az otthoniakra.

Ne adjuk tovább a fertőzést

Miért hidegben támad az influenza? Részletek itt.

Bár a felsorolt megelőzési módszerekkel jelentősen csökkenthetjük a kockázatot, mégis megeshet, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is elkapjuk az influenzát vagy a náthát. Ilyen esetekben mind a magunk, mind mások érdekében az a legjobb, ha otthon maradunk. Egyfelől ugyanis könnyebben és gyorsabban kilábalhatunk így a betegségből, másfelől nem is adjuk tovább a fertőzést. Ha viszont mégis el kell mennünk valahova, kössünk kendőt az arcunk elé.

Immunrendszerünk néhány nap leforgása alatt képes legyőzni a kórokozókat, eközben pedig a legtöbb, amit tehetünk, hogy eleget pihenünk, valamint igyekszünk enyhíteni az olyan kellemetlen tüneteket, mint a fájdalom, a láz, az orrdugulás és a köhögés. Amennyiben azonban a panaszok néhány nap elteltével sem javulnak, vagy esetleg aggasztóan rosszabbra fordul az állapotunk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)