Férfinátha: tényleg létezik?

Régóta tartja magát a köztudatban a feltételezés, hogy míg a nők számára egy náthás megbetegedés inkább csak apró kellemetlenséget jelent, addig a férfiak megfázva hajlamosak eljátszani a hattyú halálát. Kutatások alapján azonban úgy tűnik, mindez nem egyszerű önsajnáltatás, hanem a férfinátha valóban létezik.

Angol nyelvterületen a man flu, azaz magyarra fordítva a férfiinfluenza kifejezés használata terjedt el. A Cambridge-i Egyetem értelmező szótára úgy fogalmaz, hogy a frázis olyan megbetegedéseket hivatott kifejezni, mint amilyen a nátha is, amelyek alapvetően nem súlyosak, érintettjük mégis úgy kezeli azokat, mintha egy sokkal veszélyesebb kórképpel lenne dolga. Mindez pedig jellemzően akkor fordul elő, ha a beteg férfi. Mindazonáltal dr. Kyle Sue, a kanadai Újfundlandi Egyetem adjunktusa szerint a férfiinfluenza koncepciója - abban az értelemben, ahogy a köznyelv használja - kifejezetten igazságtalan.

A férfiak védtelenebbek a vírusokkal szemben

Nátha vagy influenza? Mi a különbség? Részletek itt.

A The British Medical Journal orvostudományi folyóirat 2017 decemberében jelentette meg a szakember egy tanulmányát, amiben a férfinátha létezésére keresett bizonyítékokat a témában lefolytatott korábbi kutatások áttekintése révén. A tudományos szakirodalomban kutatva dr. Sue arra jutott, hogy a férfiak immunvédekezése talán kevésbé hatékony az olyan vírusfertőzésekkel szemben, mint az influenza és a nátha. Mindennek eredményeként esetükben nemcsak a súlyos tünetek fellépésének kockázata magasabb, hanem a felső légúti megbetegedések nyomán bekövetkező halálesetek is nagyobb arányban érintik ezt a nemet.

Egyes kutatások szerint a férfiak védtelenebbek az influenzával szemben
Egyes kutatások szerint a férfiak védtelenebbek az influenzával szemben

A szerző példaként említ egy 2008-as tanulmány, amely kimutatta, hogy a nők szervezetében erősebb immunválasz alakul ki az influenza elleni oltóanyagra, ami azt jelenti, hogy testükben több antitest termelődik a vakcinában lévő vírustörzsekkel szemben. Hong kongi és amerikai kutatók pedig statisztikai adatok vizsgálata során megállapították, hogy a férfiak gyakrabban kényszerülnek kórházi ellátásra influenza miatt, mint a nők, egyszersmind magasabb a végzetes kimenetelű megbetegedések aránya is körükben. "Nem arról van szó, hogy a férfiak felnagyítanák a tüneteiket, sokkal inkább arról, hogy gyengébb a légzőszervi vírusos fertőzésekre adott immunválaszuk, ami a nők adataihoz képest magasabb morbiditásban és mortalitásban is visszatükröződik" - fogalmazott a kanadai egyetem kutatója.

"Ismert, hogy számos betegség másként jelentkezik nőknél és férfiaknál. Ide sorolható például a koronáriás szívbetegség, a csontritkulás, a lupusz vagy éppen a depresszió. És igen, talán igaz ez az influenzára is" - értett egyet kollégájával a tanulmányt kommentálva Robert Shmerling, a Harvard Egyetem orvosi karának adjunktusa, a bostoni Beth Israel Diakónus Egészségügyi Központ reumatológus főorvosa. Hozzátette, bár a dr. Sue által idézett tudományos bizonyítékok nem perdöntőek, de mindenképpen arra utalnak, hogy az influenza súlyosabb formában jelentkezhet férfiaknál. Éppen ezért fontos, hogy az orvostudomány a jövőben képes legyen feltárni a nemek közötti különbség okait.

Lehetséges magyarázatok a férfináthára

Habár egyelőre nem tisztázott, miért gyengébb a férfiak szervezetének védelme a légzőszervi vírusokkal szemben, mint a nőké, dr. Sue szerint a hormonok kulcsszerepet játszhatnak a jelenségben. Egyfelől elképzelhető, hogy az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén biztosít bizonyos mértékű protekciót ez ügyben. Egy 2016-ban lefolytatott kísérlet során például férfiaktól és nőktől származó légúti nyálkahártyasejteken tesztelték a hormon védőhatását. Miután a sejteket megfertőzték influenzával, az ösztrogén hatására csökkent a vírus kópiaszáma a női sejtekben, a férfi donoroktól származó sejtekben viszont nem. Eközben arra vonatkozóan is születtek már kutatási eredmények, hogy a legfontosabb férfi nemi hormonként számon tartott tesztoszteron gyengítheti a szervezet influenzavírusokra immunválaszát.

Összességében azt mondhatjuk, jelenleg inkább csak feltételezések léteznek arra vonatkozóan, miért élik meg eltérően a két nem tagjai a felső légúti fertőzéseket. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a férfiak nem csupán elefántot csinálnának a bolhából, hanem valóban jobban szenvednek a nátha és az influenza tüneteitől. Éppen ezért nem érdemes egyfajta macsó attitűdöt követve elbagatellizálni a panaszaikat, hiszen azokat gyógyszeresen és egyéb módszerekkel is hatékonyan lehet enyhíteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció