Zika-vírus: megvan az első bizonyíték

Amerikai kutatók egy csoportja áttörést ért el a Zika-vírus kutatásában, miután sikerült megfejteniük milyen kapcsolat van a betegség a mikrokefáliával, azaz az abnormálisan kis fejjel és fejletlen aggyal születő babák között.

A laboratóriumban növesztett őssejtekkel történő kísérlet során a tudósok rájöttek, hogy a vírus szelektíven fertőzi az agykéreg fejlődéséért felelős sejtjeit, és a támadás során ezek a sejtek többnyire elhalnak, ahelyett hogy osztódnának, új agysejteket hozva létre.

A kisfejűség, más néven mikrokefália okairól, előfordulásáról és tüneteiről részletesen olvashat Betegségek A-Z rovatunkban . A Johns Hopkins Egyetem, a Floridai Állami Egyetem, valamint az Emory Egyetem közös kutatása arról, miképpen fertőz a Zika-vírus , alátámasztja azt az eddigi, sokak által igaznak vélt állítást, hogy Brazíliában több száz csecsemő a szúnyogok terjesztette Zika miatt született kisfejűséggel. A járvány egyre komolyabb mértéket ölt, lassan a kontinens minden szegletében felbukkan.

„Megerősíti a feltételezést, hogy a Zika-vírus áll a mikrokefáliás megbetegedések mögött” – mondta a Howard Hughes Medical Institute munkatársa, Joseph Gleeson a kutatásról. „Nagyon fontos eleme ez a kirakósnak” – tette hozzá.

Megfejtették a Zika-vírus és a kisfejűség közötti kapcsolatot

Eddig is feltűnő volt, hogy a járvány kitörése óta megugrott a mikrokefáliás esetek száma, és a halva született babák agyának vizsgálata során megtalálták a vírus nyomait.

De azt nem tudták, hogy miképpen lassítja, vagy akadályozza meg teljesen a magzatok agyfejlődését. A pénteken közreadott jelentés ugyan nem szolgál 100 százalékos bizonyítékkal, hogy a mikrokefália és a Zika kéz a kézben jár, de megerősíti a kettő kapcsolatát azzal, hogy kiderült, az agykéreg sejtjei sebezhetőnek bizonyultak a vírussal szemben. A mikrokefália jeleit mutató babák és magzatok agykérgében ugyanis abnormális elváltozásokat találtak.

Hengli Tang, a Floridai Állami Egyetem virológusa, aki a kutatás egyik vezető tudósa volt, elmondta: „amit felfedeztünk, az a bizonyíték első darabja”.

A kutatók a teszt során Hogyan fertőz a Zika-vírus? Milyen tüneteket okoz? Kezelhető-e a fertőzés? A kutatáshoz egyébként a Zika eredeti, 1947-ben, Ugandában felfedezett törzsét használták, ami 89 százalékban megegyezik a jelenleg is terjedő kórral. Bár további kutatások szükségesek, egyre inkább úgy tűnik, hogy a vírus és a születési rendellenesség igenis összekapcsolható.

Forrás: www.washingtonpost.com

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: