Visszatért Magyarországra a madárinfluenza

A madárinfluenza H5N8 altípusát mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban - közölte csütörtökön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította március 25-én a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma - olvasható a hatóság közleményében. Az összesen mintegy 32,5 ezer pecsenyekacsát számláló gazdaságban a több szárnyas is elhullott, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

Megjelent a madárinfluenza egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban
Megjelent a madárinfluenza egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. Fotó: illusztráció, Getty Images

A madárinfluenza embereket nem fenyeget, akadnak azonban egyéb fertőzések, amiket állatoktól kaphatunk el. Részletek itt.

A fertőzött állatok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelöltek egy 3 kilométer sugarú védőkörzetet és egy 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Hogy miért és hogyan jelent meg a betegség a gazdaságban, arra a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen tárolni.

Jelenlegi ismerteink szerint a madárinfluenza emberre nem veszélyes, Európában ezzel összefüggésbe hozható emberi megbetegedés nem fordult még elő. A Nébih honlapján szereplő információk szerint biztonságosan fogyasztható minden baromfihús a címkén szerepeltetett lejárati ideig, amennyiben a terméket legálisan működtetett kereskedelmi egységben vásárolták. Természetesen ebben az esetben is fontos betartani a konyhai higiéniai szabályokat, a nem hőkezelt alapanyagokat egymástól elkülönítve kezelni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: