Úgy tűnik, ideje véget vetni a vásárlási idősávoknak

Egyre több fiatal és idős vevő hagyja figyelmen kívül a korlátozásokat, mind többen háborognak a még fennálló idősávos vásárlási rendszer miatt. A bolti dolgozók, akiken mindez lecsapódik, tehetetlenek.

Egy perc alatt kész ez a maszk A kutatók utánajártak, milyen anyagból érdemes otthon szájmaszkot készíteni. A párnahuzattól a flanelpizsamán át a papír porzsákig mindent megvizsgáltak. Mutatjuk az eredményeiket és egy szuper egyszerű maszkot is, amit otthon, 1 perc alatt elkészíthetünk.

A vészhelyzet március 11-i bevezetésével egy időben kialakítottak egy 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávot az idősek védelme érdekében, akkor az eladókon kívül 65 év alatti nem lehet(ne) a boltokban. Kezdetben a hatóságok rendszeresen ellenőrizték is, hogy mindenki betartja-e a szabályt, ám az elmúlt hetekben a korlátozásokat ennek kivételével szinte teljesen feloldották. A Magyar Nemzet Bubenkó Csabára, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökére hivatkozva azt írja, az ellenőrzések is megritkultak, így a boltok alkalmazottain csapódik le a feszültség, mert még mindig próbálják betartani a szabályt. A lap szerint kezd teherré válni az új koronavírus-járvány miatt az időseknek fenntartott vásárlási idősáv, és egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást. A szakszervezet elnöke úgy véli, ideje újragondolni, van-e még haszna az elkülönítésnek a továbbiakban.

vásárlási idősáv, arcmaszk, maszk, vásárlás, koronavírus
A vásárlási idősáv helyett a kötelező maszkviselést szorgalmazná a szakszervezeti vezető. Fotó: Getty Images

Legyen inkább kötelező maszk

Bubenkó Csaba a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, a kereskedők félnek a büntetésről és ezért az alkalmazottaiktól várják el, hogy fenntartsák a rendet, holott nem hatósági személyként erre kevés esélyük van. Emiatt mindenki megpróbálja a lehetőségei szerint megoldani a helyzetet. Van, ahol az ajtóban kiszolgálják a tiltott idősávban érkező 65 év alattiakat, és akad, ahol pedig beengedik az időseket délután is. A szakszervezeti vezető szerint ideje a megosztó idősáv helyett más védekezési módszereket bevezetni, például a kötelező maszkviselést és kézfertőtlenítést.

A vészhelyzet megszüntetéséről szerdán szavaznak a képviselők a parlamentben, és ez nemcsak a vásárlási idősávok megszűnését hozhatja magával, de a meglévő egyéb korlátozásokét, mint például a külföldről hazatérők kötelező hatósági házi karanténját is.

Az egész násznépet tesztelték koronavírusra egy győri lagzi előtt - további részletek az nlc.hu cikkében.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)