Úgy tűnik, ideje véget vetni a vásárlási idősávoknak

Egyre több fiatal és idős vevő hagyja figyelmen kívül a korlátozásokat, mind többen háborognak a még fennálló idősávos vásárlási rendszer miatt. A bolti dolgozók, akiken mindez lecsapódik, tehetetlenek.

Egy perc alatt kész ez a maszk A kutatók utánajártak, milyen anyagból érdemes otthon szájmaszkot készíteni. A párnahuzattól a flanelpizsamán át a papír porzsákig mindent megvizsgáltak. Mutatjuk az eredményeiket és egy szuper egyszerű maszkot is, amit otthon, 1 perc alatt elkészíthetünk.

A vészhelyzet március 11-i bevezetésével egy időben kialakítottak egy 9 és 12 óra közötti vásárlási idősávot az idősek védelme érdekében, akkor az eladókon kívül 65 év alatti nem lehet(ne) a boltokban. Kezdetben a hatóságok rendszeresen ellenőrizték is, hogy mindenki betartja-e a szabályt, ám az elmúlt hetekben a korlátozásokat ennek kivételével szinte teljesen feloldották. A Magyar Nemzet Bubenkó Csabára, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökére hivatkozva azt írja, az ellenőrzések is megritkultak, így a boltok alkalmazottain csapódik le a feszültség, mert még mindig próbálják betartani a szabályt. A lap szerint kezd teherré válni az új koronavírus-járvány miatt az időseknek fenntartott vásárlási idősáv, és egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást. A szakszervezet elnöke úgy véli, ideje újragondolni, van-e még haszna az elkülönítésnek a továbbiakban.

vásárlási idősáv, arcmaszk, maszk, vásárlás, koronavírus
vásárlási idősáv, arcmaszk, maszk, vásárlás, koronavírus

Legyen inkább kötelező maszk

Bubenkó Csaba a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, a kereskedők félnek a büntetésről és ezért az alkalmazottaiktól várják el, hogy fenntartsák a rendet, holott nem hatósági személyként erre kevés esélyük van. Emiatt mindenki megpróbálja a lehetőségei szerint megoldani a helyzetet. Van, ahol az ajtóban kiszolgálják a tiltott idősávban érkező 65 év alattiakat, és akad, ahol pedig beengedik az időseket délután is. A szakszervezeti vezető szerint ideje a megosztó idősáv helyett más védekezési módszereket bevezetni, például a kötelező maszkviselést és kézfertőtlenítést.

A vészhelyzet megszüntetéséről szerdán szavaznak a képviselők a parlamentben, és ez nemcsak a vásárlási idősávok megszűnését hozhatja magával, de a meglévő egyéb korlátozásokét, mint például a külföldről hazatérők kötelező hatósági házi karanténját is.

Az egész násznépet tesztelték koronavírusra egy győri lagzi előtt - további részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció