Tüdőgyulladásban hunyt el egy koronavírusos nő anyja

Tüdőgyulladásban halt meg a héten egy budapesti kórházban egy koronavírusos nő édesanyja. Az elhunyt nőn nem végeztek koronavírustesztet, így nem tudni, hogy ő is fertőzött volt-e.

A történetet a 444.hu írta meg. Február 29-én életmentő műtétet hajtottak végre a Szent Imre kórházban egy idős nőn, és mivel a beavatkozás jól sikerült, a tervek szerint egy-két napon belül haza is engedték volna a beteget. Hétfőre azonban belázasodott, tüdőgyulladása lett, szerda estére pedig elhunyt.

A nő lánya, aki rendszeresen látogatta édesanyját, ugyanazon a hétfőn szintén belázasodott. Bár a héten kétszer is elment a háziorvoshoz, ott azt mondták neki, influenzája van. Péntek reggelre azonban nagyon rosszul lett, mentő szállította be a Szent Imre kórházba. Agyvérzés gyanújával vizsgálták, de kiderült, hogy kétoldalú tüdőgyulladása van. A diagnózis felállításáig számos egészségügyi dolgozóval kapcsolatba került.

Tüdőgyulladásban halt meg egy magyar koronavírusos nő édesanyja
Tüdőgyulladásban halt meg egy magyar koronavírusos nő édesanyja

Az idős nő lánya koronavírusos volt

Mivel az orvosokban felmerült a koronavírus gyanúja, az intenzív osztályon különítették el a nőt. Több mint 24 óra múltán tudták tesztelni, szombaton pedig kiderült, hogy koronavírusos. Ekkor átszállították a László Kórházba, az állapota súlyos. A közvetlen családtagjait is letesztelték. A Szent Imrében csak ezután fedeztek fel összefüggést az édesanya és a lánya esete között: az édesanya másfél nappal azelőtt halt meg tüdőgyulladásban, hogy a lányát behozta a mentő.

Koronavírus: így működik a PCR-teszt Tavaly december óta világszerte több tucat országban felbukkant már az új koronavírus. A járvány megfékezéséhez elengedhetetlen a fertőzöttek mihamarabbi felismerése, amihez egy laboratóriumi vizsgálat, az RT-PCR-teszt kínálja a legmegbízhatóbb módszert. Részletek itt.

Az elhunyt nőn nem végeztek koronavírus-tesztet, így nem tudni, hogy ő is megfertőződött-e. A protokoll szerint nem is lehetett volna tesztelni, mert nem merült fel, hogy más koronavírusossal kapcsolatba kerülhetett. Ugyanez a lányára is igaz volt, a háziorvos ezért nem küldte tesztre, hiába voltak influenzaszerű tünetei. Az is előfordulhat egyébként, hogy az idős nő a kórházban fertőződött meg: két hétig volt ugyanis bent, a koronavírus lappangási ideje pedig kb. 14 nap.

Bővíteni kellene a szűrési kapacitásokat

Sok szakértő az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt javasolja, hogy bővíteni kellene a szűrési kapacitásokat, hogy legalább a kórházi dolgozókat és a tüdőgyulladásos betegeket tesztelni lehessen.

Itt az ideje, hogy karanténba tegyük a nagyszülőket - olvassa el az nlc.hu cikkét a témában!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés