Több súlyos betegségről is elterelte a figyelmet a járvány

Komoly hatással volt a koronavírus-járvány az egyéb súlyos betegségek elleni harcra világszerte - közölte az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet finanszírozó világalap.

A fejlettebb régiókban újra terjed az AIDS, pedig ennek ma végképp nem kellene így lennie. Miért kell még mindig rettegni az AIDS-től?

A tbc-ben és AIDS-ben szenvedő páciensek esetében elsősorban a kezelések és tesztek száma csökkent a koronavírus-járvány miatt. A friss jelentés szerint a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózissal kezeltek száma 2020-ban 19 százalékkal esett vissza a világalap által támogatott országokban, az AIDS-prevenciós programokkal elért személyek száma pedig 11 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

koronavírus-járvány, súlyos betegségek, AIDS, HIV, tuberkulózis, tbc, malária
A pandémia jelentősen visszavetette a más súlyos betegségekkel szembeni harcot.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentősen kevesebb tesztet végeztek

Az elvégzett HIV-tesztek száma 22 százalékkal esett vissza, ami jelentős arány egy olyan betegség esetében, amelynél a sikeres kezelés érdekében fontos, hogy időben észleljék. Kiderült továbbá, hogy bár a malária elleni küzdelmet nem érintette olyan rosszul a koronavírus berobbanása, de a maláriatesztek száma így is 4,3 százalékkal csökkent.

A 2002-ben létrehozott világalap egyébként évente több mint négymilliárd dollárt (1186 milliárd forintot) gyűjt és fektet be helyi egészségügyi szakértők által indított programokba a világ 100 országában. Idén már most 3,3 milliárd dollár gyűlt össze az AIDS, a tbc és a malária elleni programokra.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)