Több súlyos betegségről is elterelte a figyelmet a járvány

Komoly hatással volt a koronavírus-járvány az egyéb súlyos betegségek elleni harcra világszerte - közölte az AIDS, a tuberkulózis és a malária elleni küzdelmet finanszírozó világalap.

A fejlettebb régiókban újra terjed az AIDS, pedig ennek ma végképp nem kellene így lennie. Miért kell még mindig rettegni az AIDS-től?

A tbc-ben és AIDS-ben szenvedő páciensek esetében elsősorban a kezelések és tesztek száma csökkent a koronavírus-járvány miatt. A friss jelentés szerint a gyógyszereknek ellenálló tuberkulózissal kezeltek száma 2020-ban 19 százalékkal esett vissza a világalap által támogatott országokban, az AIDS-prevenciós programokkal elért személyek száma pedig 11 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

koronavírus-járvány, súlyos betegségek, AIDS, HIV, tuberkulózis, tbc, malária
A pandémia jelentősen visszavetette a más súlyos betegségekkel szembeni harcot.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentősen kevesebb tesztet végeztek

Az elvégzett HIV-tesztek száma 22 százalékkal esett vissza, ami jelentős arány egy olyan betegség esetében, amelynél a sikeres kezelés érdekében fontos, hogy időben észleljék. Kiderült továbbá, hogy bár a malária elleni küzdelmet nem érintette olyan rosszul a koronavírus berobbanása, de a maláriatesztek száma így is 4,3 százalékkal csökkent.

A 2002-ben létrehozott világalap egyébként évente több mint négymilliárd dollárt (1186 milliárd forintot) gyűjt és fektet be helyi egészségügyi szakértők által indított programokba a világ 100 országában. Idén már most 3,3 milliárd dollár gyűlt össze az AIDS, a tbc és a malária elleni programokra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső