Térkép a Zika-vírus terjedéséről

A NASA, az amerikai űrkutatási hivatal tudósai térképeket készítettek a Zika-vírust hordozó szúnyog várható terjedéséről. A térképek segíthetnek feltárni, hogy hol és hogyan lehet a vírus terjesztésében szerepet játszó szúnyogfajt elpusztítani, illetve megtalálni.

A Zika-vírus terjesztésében a legnagyobb (de nem kizárólagos) szerepet a nőstény Aedes aegypti szúnyog játssza. E rovart a sajtóban szokták egyiptomi vagy sárgaláz-szúnyognak is nevezni. A faj nőstényei a vérszívók, és a felelősek olyan betegségek terjesztéséért, mint például a Dengue-láz vagy a chikunguny-láz – írja a CNN. De a Zika-vírus miatti félelem most a legnagyobb a csecsemők visszafordíthatatlan agykárosodással járó betegsége, a kisfejűség (mikorkefalia) terjedése miatt.

A NASA kutatói ezúttal az USA ötven közepes és nagyvárosára koncentráltak, amikor a térképeket készítették a Zika-vírust terjesztő szúnyogok potenciális megjelenéséről. Olyan településekről van szó, amelyek közel vannak a szúnyog jelenlegi elterjedési területéhez az Egyesült Államokban.

A térképet egy tudományos lapban, a PLOS Currents-ben tették közzé. A vírus terjedését a hőmérséklet, a csapadék, a szegénység foka és az utazási sajátosságok alapján modellezték. Az utazásoknál azt vették figyelembe, hogy hányan érkeznek a Zika-vírus által érintett területekről az USA-ba. A kockázatokat havi bontásban is feltüntették a szakértők.

A térképekről első pillantásra a CNN szerint kiderül, hogy (Florida és Texas egy részét kivéve) az USA legtöbb területén télen nem fenyeget a vírus terjedése. (A hideg idő, illetve a csapadékmenetes periódusok nem kedveznek ugyanis a szúnyognak.) Ám amint az esős idő bekövetkezik, és emelkedik a hőmérséklet, délnyugaton növekszik a kockázat. Ilyenkor emelkedik a vírusfertőzés rizikója Dél-Kaliforniától kezdve az ország közepéig.

Az Aedes aegypti szúnyog elterjedési területe.     Forrás: CDC

Júniusra gyakorlatilag mind az ötven vizsgált városban megjelenhet a fertőzés. A keleti részeken kissé nagyobb erre az esély. Itt mérsékelt vagy magas lehet az előfordulás kockázata, míg máshol alacsony, vagy csak legfeljebb mérsékelt a rizikó.

Sikerült megfejteni, hogy milyen kapcsolat van a Zika-vírus és a kisfejűség (mikrokefália), azaz az abnormálisan kis fejjel és fejletlen aggyal születő babák között. Részletek! A legnagyobb kockázattal júniusban Floridában Miami, Orlando, Tampa, Jacksonville és Tallahassee városokban kell számolni a szakértők szerint. De az amerikai Dél olyan városaiban, mint Savannah, Charleston, Mobile, és New Orleans is fokozott a veszély. Viszonylag mérsékelt a kockázat keleten, illetve a keleti partvidéken, így New Yorkban, Philadelphiában és Washingtonban, illetve az ország középső részein, Kansas Cityben és Oklahoma Cityben, továbbá a texasi Houstonban.

A vizsgálatok szerint a két legveszélyesebb hónap a vírus terjedése szempontjából július és augusztus, amikor nemcsak a szúnyog terjed, hanem azokba az országokba irányuló a turizmus is feléled, ahol a vírus és a szúnyog nagyobb gyakorisággal fordul elő.

Cory Morin, a NASA kutatója szerint a szakértőket meglepte a mostani vizsgálat egyik következtetése. Nem számítottak ugyanis arra, hogy a szúnyog ennyire északra terjedhet a nyári hónapokban. E területeken nem honosodik meg, de átmenetileg fennmaradhatnak populációi.

A magyar kormány honlapján, a Konzuli Szolgálat tájékoztatói között több információ megtalálható azokról az országokról, ahol a Zika-vírus előfordulhat. A tájékoztató szerint: „A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, amely a világ minden táján előfordul, így valószínű, hogy a járvány további országokra is átterjed. A betegség potenciálisan vagy már valósan az amerikai kontinens minden országát érinti, bár nem mindegyiket egyformán (klimatikus okok miatt valószínűleg Chile és Kanada mentesek maradhatnak a potenciális fertőzéstől).”

Forrás: CNN

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: