Terjed a halálos nyugat-nílusi láz

Idén augusztus közepéig 39 magyar betegedett meg nyugat-nílusi lázban, de lapinformációk szerint már több haláleset is történt a kórral összefüggésben - amit nem vernek nagydobra.

Halálos áldozatot is szedett idén Magyarországon a nyugat-nílusi láz

Magyarországi halálos áldozatot is követelt már idén a Közép-Európában sem ritka, közismertnek mégsem nevezhető betegség, a nyugat-nílusi láz.

Nincs védőoltás a nyugat-nílusilázellen A szúnyogok elleni védekezés, a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának osztályvezetője a nyugat-nílusi vírus megjelenése kapcsán. A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Oltóanyag nem áll rendelkezésre, a kísérleti vakcinák még fejlesztés alatt állnak - közölte Molnár Zsuzsanna. A szakember szerint a szúnyogcsípést kell megelőzni, elkerülni.

A nyugat-nílusi vírus leggyakrabban a fertőzött szúnyog csípésével terjed, nyugat-nílusi láz ÁNTSZ szúnyog szúnyogcsípés halál
A nyugat-nílusi vírus leggyakrabban a fertőzött szúnyog csípésével terjed

A hvg.hu eddig két esetről szerzett tudomást: az egyik a Hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrumban történt, az intézmény főigazgatója, Varga Tamás maga számolt be róla egy Facebook-bejegyzésben:

Ebben az évben eddig 6 fő nyugat-nílusi lázzal fertőzött egyént jelentettek a megyei egészségügyi ellátók. Szűkebb régiónkból ebben az évben eddig 3 fő betegedett meg, mely esetekből egy eset sajnos halálos kimenetelű volt. A betegek nem egymást fertőzték meg, hanem szúnyogtól (vagy esetleg más állattól) kapták el a vírust. Afertőzésfő időszaka augusztus-szeptember.

Bár a poszt augusztus 10-i, a magyar haláleset nem szerepel sem az ÁNTSZ legutóbbi, augusztus 16-án kiadott heti jelentésében - ott év közben rendre csak a megbetegedések számát közlik, a halálesetekét nem -, sem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatójában, holott más országban már tudnak halálesetről.

<br /><br />

<br />Több haláleset is történt, de nem jegyzik sehol

A lap úgy értesült, hogy ezen kívül is történt a közelmúltban haláleset a nyugat-nílusi láz miatt egy magyarországi kórházban. Cikkük csütörtök reggeli megjelenéséig azonban sem az Emberi Erőforrások Minisztériumától, sem az ÁNTSZ-től, sem pedig az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól nem kaptak választ arra a kérdésre, hány halálos áldozatról tudnak. Megkeresték magyar - és európai - adatokat heti rendszerességgel megkapó Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot is, de ők sem válaszoltak.

Rétvári Bence államtitkár sem volt segítőkész a tájékoztatásban.Mesterházy Attila szocialista képviselő parlamenti kérdésére, hogy idén eddig hányan fertőződtek meg nyugat-nílusi láztól, ennyit írt: "Tájékoztatom, hogy a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján elérhetőek a hazai járványügyi helyzetről kiadott heti tájékoztatók, melyek tartalmazzák az aktuális információkat a jelentendő fertőző betegségekről."

Idén eddig 39 ember fertőződött meg itthon

Az esetek túlnyomó részében ártalmatlan, súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladással is járó, és akár halállal is végződő lázas betegséget Magyarországon idén augusztus 16-ig a 39 ember kapta el, és bár európai szinten a legtöbb beteg Olaszországban van, a múlt héten éppen nálunk nőtt legnagyobb arányban a betegek száma, 16 új megbetegedést regisztráltak - mondja az európai adatok alapján Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa.

Az európai központ által megosztott térképen látszik, a legtöbb beteg Heves megyében van, ott 10 emberről tudnak. A második Békés megye 5 beteggel, a többinél 1-3 eset fordult elő. Pest megyében 3, Budapesten két betegről tudnak. Az említett intézményeknél rákérdeztünk arra is, milyen állapotban vannak a betegek, de erre sem kaptunk választ.

Itthon nyoma sincs a haláleseteknek

Az unión kívüli európai országok közül Szerbiában regisztrálták a legtöbb megbetegedést. Az európai központ 20 idei halálos áldozatról tud, Szerbiában 11, Görögországban 4, Olaszországban 3, Koszovóban és Romániában pedig 1-1 ember halt meg nyugat-nílusi láz miatt. Előző évben Európában 26 ember halt meg, és 202 beteget regisztráltak.

Tavaly itthon négy ember halt meg nyugat-nílusi láz miatt, ám azt nem tudni, pontosan mikor. Két halálos esetről az európai adatok alapján számolt be a Weborvos november közepén. A hírt önállóan nem közölte az ÁNTSZ vagy az Emmi, utóbbi a sajtóban megjelent hírt erősítette csak meg. Azt írták, két Jász-Nagykun-Szolnok megyei, idősebb férfi hunyt el, akik több különböző krónikus alapbetegségben szenvedtek. Mindkettőjüknél a nyugat-nílusi láz legsúlyosabb formája, vírusos agyvelőgyulladás alakult ki. A négy halálos áldozat az ÁNTSZ év végi jelentéséből derült csak ki, amely szerint a másik két ember Pest megyében halt meg. Ők is 60 év felettiek voltak.

Az ÁNTSZ év közben, hetente publikált adataiban azonban nyoma sem volt a haláleseteknek, a 42. heti jelentésben találni utoljára említést a nyugat-nílusi lázról. Abban is csak azt közölték, az október 26-i állapot szerint 21 megbetegedést regisztráltak abban az évben - az idei tehát jóval fölötte jár ennek. A 2017-es éves összesítés szerint 23 eset fordult elő. A 2016-os év kiugró volt: 48 megbetegedést regisztráltak, hatan haltak meg - írja a lap, melynek teljes cikke a témáról ide kattintva érhető el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: