Siker a gyermekbénulás elleni harcban

A gyermekbénulást okozó poliovírus egy újabb típusát sikerült kiirtani a Föld színéről, ami fontos mérföldkövet jelent a veszélyes kórokozó elleni végső harcban - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"A 3-as típusú poliovírus kiirtása jelentős lépés a gyermekbénulás-mentes világ felé, ám még nem szabad hátradőlnünk" - hangsúlyozta Matshidiso Moeti, a WHO afrikai régióért felelős igazgatója. A 3-as típus felszámolása azt is jelenti, hogy már csak a vírus 1-es típusa van jelen a világban, a 2-es típust 2015-ben nyilvánították kiirtottnak.

járványos gyermekbénulás, poliovírus, fertőző betegség, védőoltás
járványos gyermekbénulás, poliovírus, fertőző betegség, védőoltás

Még nem ért véget a háború

A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját, ennek eredményeképpen a fertőzöttek száma 1988 és 2012 között több mint 99 százalékkal csökkent. Az 1-es típusú poliovírus azonban még mindig jelen van Pakisztánban és Afganisztánban, ahol idén eddig 88 embert fertőzött meg. Ez jelentős emelkedést jelent a 2017-es globális mutatókhoz képest, amikor rekordalacsony számú, mindössze 22 esetet jegyeztek fel világszerte.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelemmel vagy vízzel, szájon át juthat a szervezetbe. Öt évesnél fiatalabb gyerekek körében gyorsan terjedhet - különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül bénulást okozhat.

Az oltás a megelőzés kulcsa

A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető. Az elmúlt évtizedekben a csecsemőket és gyermekeket célzó országos és regionális oltókampányoknak köszönhetően világszerte drasztikusan csökkent az esetek száma. A Fülöp-szigeteken a múlt hónapban jelentették be, hogy sürgősségi oltási kampányt terveznek, mivel csaknem két évtized után a gyermekbénulás újra megjelent a délkelet-ázsiai államban. Eddig két esetet regisztráltak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő