Összefoglaljuk, mi történik a szervezetben mRNS-vakcina hatására

Sokan még mindig óvatosak az mRNS-alapú koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogyan működnek a szervezetbe bekerülve.

A koronavírus legveszélyesebb része a tüskefehérje, mert ez teszi lehetővé, hogy a vírus – cseppfertőzéssel a szervezetünkbe kerülve – a tüskefehérje felszíni receptorainak segítségével sejtjeinkhez kapcsolódjon. 1

Az mRNS-vakcinák a koronavírus tüskefehérjéje elleni küzdelemre képezik ki az immunrendszert
Az mRNS-vakcinák a koronavírus tüskefehérjéje elleni küzdelemre képezik ki az immunrendszert. Fotó: Getty Images

Az mRNS-alapú vakcinák éppen a koronavírus tüskefehérjéjét célozzák meg. Mégpedig úgy, hogy a tüskefehérje genetikai információját rejtő hírvivő RNS-molekulát juttatják be a sejtek sejtmagon kívüli részébe, lipidtartalmú nanorészecskébe csomagolva, hogy az értékes molekula ne sérüljön. A sejtek leolvassák az érkező „utasításokat”, megfejtik azokat, majd elkezdik a tüskefehérje-gyártást. Ezek aztán a sejtből a sejtfelszínre jutnak, arra késztetve az immunrendszert, hogy idegen anyagként, vagyis behatolóként azonosítsa és azonnal elkezdjen védekezni ellenük. 2 Melyek a legfontosabb kérdések az mRNS-vakcinákról ?

Ekkor a születésünktől alakuló, erősödő adaptív immunrendszerünk több fronton is beindítja a védekezést. Elkezdődik az antitesttermelés és a sejtes immunitás is. A sejtes immunitásban T és B immunsejtek vesznek részt. Nagyon leegyszerűsítve a B sejtek az ellenanyag termelésért felelősek, míg a T sejteknek különböző szerepük lehet, többek között a fertőzött sejtek elpusztításában is részt vesznek. 3

Miután a hírvivő RNS-molekula elvégezte a munkáját, a sejtek lebontják és eltávolítják. Nem marad a szervezetünkben, nem okoz károkat a sejtjeinkben. Nem jut be a sejtmagba, vagyis nem fér hozzá a sejtek DNS-éhez, így nem képes arra, hogy azokat „átírja”, „kódolja”. 2

Referenciák:

  1. Wang L, at al. Blockade of SARS-CoV-2 spike protein-mediated cell-cell fusion using COVID-19 convalescent plasma. Sci Rep. 2021 Mar 10;11(1):5558. doi: 10.1038/s41598-021-84840-3. PMID: 33692386; PMCID: PMC7946952.
  2. Understanding mRNA COVID-19 Vaccines | CDC Utolsó megtekintés 2021. november 17.
  3. Understanding How Vaccines Work | CDC Utolsó megtekintés 2021. november 17.

PP-CVV-HUN-0053, OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/73877-2/2021, Anyag lezárás dátuma: 2021. 11 19. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, „A” épület Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A jelen cikk nem helyettesíti kezelőorvos tanácsát az oltásokra vonatkozóan. Koronavírus elleni védőoltásokra vonatkozó vagy személyre szóló egészségügyi tanácsért forduljon kezelőorvosához.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra