Kudarcot vallott a koronavírus elleni gyógyszer

Nagy reményt fűztek a remdesivir nevű gyógyszerhez, amelyet a COVID-19 kezelésére szántak, ám az első kísérletek során nem bizonyult hatásosnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, rengeteg különböző gyógyszert, vakcinát fejlesztenek világszerte az új típusú koronavírus, illetve a COVID-19 megbetegedés ellen. Ezek közül a remdesivir nevű szerhez fűzték a legtöbb reményt. A vírusellenes gyógyszert eredetileg az Ebola kezelésére fejlesztették ki, állatkísérletek viszont azóta igazolták, hogy többfél koronavírus (például a közel-keleti légúti koronavírus) ellen is bevethető. Ám most úgy tűnik, korai volt az öröm.

Azt remélik, tetűirtóval pusztíthatjuk el a koronavírust Egy parazitafertőzés kezelésére használt olcsó gyógyszer - laboratóriumi környezetben - kevesebb, mint 48 órán belül megölte a COVID-19-et okozó koronavírust - állítják ausztrál kutatók. Az ivermektin nevű tetűirtót évtizedek óta széles körben használják az egész világon. Részletek itt.

A remdesivir kudarcáról először az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adott hírt csütörtökön délután, de mint kiderült, a kísérletekről készült összefoglaló jelentés véletlenül került fel a szervezet honlapjára. Ezt követően először a brit Financial Times című lap, majd az amerikai sajtó is hírt adott róla. A kísérleteket végző Gilead Sciences erre reagálva adta ki közleményét, amelyben hangsúlyozta: "sajnáljuk, hogy a WHO idő előtt publikálta a tanulmányból származó információkat. A kutatók nem adtak engedélyt az eredmények megjelentetésére".

A remdesivirt tesztelő cég szerint az volt a fő gond, hogy túl kevesen jelentkeztek a kísérletre. Fotó: Getty Images
A remdesivirt tesztelő cég szerint az volt a fő gond, hogy túl kevesen jelentkeztek a kísérletre. Fotó: Getty Images

Kevés minta állt rendelkezésre

A kaliforniai biotechnológiai cég kiemelte: az első minták túlságosan kis számúak ahhoz, hogy hasznos eredményekre lehessen következtetni. "A kísérleteket túl korán állítottuk le, mert nem volt elegendő számú jelentkező, s ez nem tette lehetővé, hogy statisztikailag érdemleges következtetéseket vonhassunk le" - fogalmaztak közleményükben.

Továbbá leszögezték azt is, hogy az első kísérletek arra engednek következtetni, hogy a remdesivir jótékony hatással lehet azokra a COVID-19-ben szenvedő betegekre, akiknél még a kór kezdeti szakaszában kezdik meg a kezelést. A kísérletben résztvevő 237 beteget két csoportra osztották. Az egyik csoportban 158 beteget kezeltek, ők kaptak remdesivirt is, míg a másik csoportban 79 beteget láttak el remdesivir nélkül.

Megelőzhetjük, hogy kialakuljanak szervezetünkben a járvány idején veszélyes alapbetegségek? Erről készített átfogó cikket az nlc.hu egy belgyógyász orvos segítségével.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső