Koronavírus: változtak a jogsiszerzéshez köthető határidők

Senkit nem érhet hátrány a közlekedési vizsgák tavaszi felfüggesztése miatt, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) módosítja a közlekedési képzéssel és vizsgáztatással összefüggő jogszabályi határidőket.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban 2020. március 19-étől mintegy két hónapon át szüneteltek a közlekedési vizsgák. Így az érintett szolgáltatók és személyek nem tudták megszerezni, megújíttatni vagy meghosszabbíttatni a közlekedési bizonyítványokat és engedélyeket. A vizsgák május második felében - a korlátozások fokozatos enyhítéséhez igazodva előbb vidéken, majd Budapesten és Pest megyében is - újraindultak.

Az elmúlt időszakban országszerte összesen mintegy 30 ezren vettek részt valamilyen vizsgaeseményen, a többség "B" kategóriás jogosítvány megszerzésére törekszik. A helyszíneken a koronavírus elleni védekezés jegyében csak korlátozott számban jelenhetnek meg a vizsgázók, ennek ellenére a veszélyhelyzet előtti időszakhoz képest nem nőtt a jelentkezést követő várakozási idő.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus jogosítvány
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus jogosítvány

Nem kell megismételni a képzést

A koronavírus-járvány miatti átmeneti felfüggesztés következtében a közúti járművezetők esetében is előfordulhat, hogy egyes tanulók a képzés-vizsgáztatás területén jogszabályban rögzített határidőket nem tudják tartani, így akár a teljes képzés megismétlésére kényszerülhetnének. A forgalmi vizsga elmaradása akár féléves időveszteséggel, a képzési és vizsgadíjak újbóli befizetése több százezer forintos kiadással is járhatna. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ennek elkerülése érdekében rendezte a képzéssel, vizsgáztatással összefüggő határidőket a közúti, vasúti és vízi közlekedésben is.

Senki sem kerül hátrányos helyzetbe

Így változik a fővárosi közlekedés - kattintson a részletekért!

"A rendeletmódosításnak köszönhetően a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás" - közölte Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Kifejtette, hogy a legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt, vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak.

Bár egyre több repülőjárat indul újra, sokan ódzkodnak a tömegben utazás gondolatától is. Szerencsére akár pár óra alatt is elérhető pár olyan helyszín, ahol érdemes lehet kikapcsolódni. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: