Koronavírus: vakcina nélkül jövőre sem lehet olimpia?

Amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni védőoltást, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális - véli az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora, Devi Sridhar.

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla, eleinte még úgy tűnt, hogy a pandémia ellenére szeretnék idén megrendezni a nyári olimpiai játékokat. Ám végül a nemzetközi sportszövetségek és nagyobb országok nyomására a szervezők a halasztás mellett döntöttek. Azóta pedig Japánban is súlyosbodott a járványhelyzet: múlt pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot.

Az olimpia új tervezett időpontjához igazították a Tokióban felállított visszaszámláló órát. Fotó: Getty Images
Az olimpia új tervezett időpontjához igazították a Tokióban felállított visszaszámláló órát. Fotó: Getty Images

A tokiói olimpia jelenlegi tervezett kezdete 2021. július 23., és augusztus 8-án érne véget, majd a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerülne sor. De vannak, akik szerint még ez is túl optimista elképzelés, és nem biztos, hogy jó ötlet jövő nyáron megrendezni a világ legnagyobb sporteseményét. Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora is így vélekedik. Az Egyesült Államokban született szakember szerint csak a koronavírus elleni megfelelő oltással képzelhető el a két fontos program 2021-es megtartása.

"Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek szerint talán hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés" - idézte a BBC híradását az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál. "Amennyiben viszont nem történik meg a tudományos áttörés, úgy gondolom, nem lehet jövőre olimpiát tartani. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell majd vizsgálni a helyzetet" - tette hozzá Shidhar, akinek véleménye azért is mérvadó, mert ő a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója.

Otthonaikból üzentek a Párizsi Opera Balett táncosai. A gyönyörű videóikat az nlc.hu cikkében tekintheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő