Koronavírus: súlyosbíthatják a betegséget ezek a gyógyszerek

Nem javasolja gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a koronavírussal fertőzötteknek Olivier Véran francia egészségügyi miniszter, mert súlyosbíthatják a betegség lefolyását.

Súlyosbíthatják a koronavírus-fertőzés tüneteit a gyulladáscsökkentők

"A gyulladáscsökkentők szedése (ibuprofen-, kortizontartalmú gyógyszerek) súlyosbíthatja a betegséget. Láz esetén paracetamolt szedjünk be. Ha már valaki gyulladáscsökkentőt szed, vagy kétségei vannak, kérjen tanácsot egy orvostól!" - írta a tárcavezető szombaton a Twitteren.

A különböző elnevezésekkel kapható ibuprofentartalmú gyógyszerek súlyosbíthatják egy fertőzöttnél a már meglévő tüneteket, és komolyabb komplikációkat is okozhatnak. Több francia orvos is jelezte, hogy a koronavírus-fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek az után kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofentartalmú lázcsillapítót szedtek be. Franciaországban egyébként emiatt január közepétől kizárólag orvosi javaslatra, recepttel válthatók ki a gyógyszertárakban az ilyen készítmények.

Koronavírus: "fiatalokat is látok az intenzíven" "Mondják, az influenza mikor okoz ennyi tragédiát?!" - teszi fel a kérdést dr. Daniele Macchini, aki kétségbeesett üzenetet fogalmazott meg a világnak a Facebook-on. Posztját - bár olaszul íródott - eddig 26 ezren osztották meg. Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Még csak a koronavírus-járvány elején tartunk

Miközben vasárnap választásokat tartanak Franciaországban, az ország fokozatosan készül az olaszországihoz hasonló karanténhelyzetre is. Hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények, a tömegközlekedési járművek "csökkentett üzemmódban" fognak közlekedni, a száz főnél több embert vonzó rendezvényeket betiltották, bezártak a múzeumok és a színházak is, és aki megteheti, otthonról fog dolgozni.

Szinte senki sincs az utcán Párizsban, a koronavírus-járvány miatt hozott szigorú intézkedések miatt
Szinte senki sincs az utcán Párizsban, a koronavírus-járvány miatt hozott szigorú intézkedések miatt

A 3600 diagnosztizált esettel "egy ismeretlen vírus okozta járványnak még csak az elején tartunk" - hívta fel a figyelmet a miniszter. Martin Hirsch, a francia közkórházak vezetője a Le Monde című napilapban szombaton megjelent interjúban elmondta: szakmai emlékei szerint a francia egészségügyi intézmények még soha nem szembesültek olyan méretű jelenséggel, olyan gyorsan és olyan komplexitással, valamint olyan virulensen, mint jelenleg. Példaként az 1980-as évek AIDS-járványát, majd a 2015-ös párizsi merényletsorozatokat említette.

A koronavírustesztek 20 százaléka pozitív

"Jóllehet az orvoscsoportok készen állnak, hazugság lenne azt állítani, hogy a legjobb körülmények között kezeljük ezt a vírust" - mondta a szakember. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban elvégzett koronavírustesztek húsz százaléka bizonyult pozitívnak. A múlt héten még jóval alacsonyabb volt az arány, és napról napra egyre többen kerülnek intenzív osztályra.

Az ország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja lett: az egészségügyi hatóságok péntek esti összesítése szerint a fertőzöttek száma 3661-re nőtt, ami csaknem nyolcszázzal több a csütörtök esti adatoknál. 154 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak az intenzív osztályon, a halottak száma pedig 18-cal 79-re emelkedett.

Elhalasztják a nem sürgős műtéteket a koronavírus miatt

A francia kormány a nem sürgős sebészeti beavatkozásokat elhalasztását kérte a kórházaktól azért, hogy minél több lélegeztetőgép álljon rendelkezésre a koronavírussal fertőzöttek ellátására. Emmanuel Macron francia elnök jelezte, hogy az egészségügyi rendszernek a kormányzat minden szükséges eszközt és anyagi forrást biztosít, "bármennyibe is kerüljön".

"Hiába beszélek a férjemnek, hogy ne menjen dolgozni a koronavírus miatt" - A férj, aki egyéb betegségei miatt a veszélyeztetett kategóriába esik a koronavírus-fertőzésre, de nem hajlandó táppénzre menni. A részleteket az nlc.hu cikkében olvashatja!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció