Koronavírus: Romániában is egyre nagyobb a baj

Felgyorsult a koronavírus terjedése: kedden 12 új fertőzésről számoltak be a román hatóságok. Az Olaszországból hazatérő állampolgárokra karantén vár, de ez ellen többen tiltakoztak tegnap, így a rendőrséget is mozgósítani kellett.

Miután az előző napokban egy-két, legfeljebb négy új esetet regisztráltak Romániában, kiugrónak a számít 12 új beteg. Összesen Romániában eddig egyébként 29 ember fertőződött meg, közülök ötöt már gyógyultnak is nyilvánítottak. A hatóságok azonban számítanak rá, hogy nagy ütemben emelkedhet majd a COVID-19 betegek száma. Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek afertőzésgócpontjainak számítanak.

Ijesztően sok a hazugság az új koronavírusról A Covid-19 koronavírusos betegség pillanatnyilag a világ egyik legnagyobb problémája. Nem csoda, ha mítoszok sokasága veszi körül. Ezek között akadnak olyanok is, amelyek tudományosnak látszó érvek mögé bújva terjesztenek veszélyes valótlanságokat. A WHO fel is sorolt egy tucatnyit, amelyeket jobb azonnal felismerni. Részletek itt.

A járvány terjedésének megfékezésének érdekében a hatóságok napok óta arra kérik az Olaszországban élő románokat, hogy ne induljanak haza, hiszen fennáll a veszélye, hogy épp az itthoni szeretteiket fertőzik meg koronavírussal. Hétfőn este pedig elrendelték, hogy minden Olaszországból hazatérőt 14 napra karanténba kell helyezni. A román kormány képviselői szerint jogi következményei lesznek, ha valaki hamis nyilatkozatot ad arról, hogy honnan jön.

Bölcsődét fertőtlenítenek Csíkszeredán. Március 22-ig minden iskola, óvoda és bölcsőde zárva tart Romániában. Fotó: MTI
Bölcsődét fertőtlenítenek Csíkszeredán. Március 22-ig minden iskola, óvoda és bölcsőde zárva tart Romániában. Fotó: MTI

Így próbálják meg elkerülni a karantént

Ez azonban sokakat nem tart vissza attól, hogy megpróbálják kijátszani a járványügyi intézkedéseket. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált három olasz rendszámú gépkocsival belépni kedd délután Romániába. A mindegyikükkel kitöltetett nyilatkozatba azt írták, hogy az olaszországi Torinóból jönnek, de amikor megtudták, hogy 14 napra karanténba kell vonulniuk, megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek. Ellenszegültek a román határrendészeknek, és követelték, hogy engedjék őket folytatni az útjukat. A határrendészeknek a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzetről számolt be a Digi 24 hírtelevízió is a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőtől. A hírtelevíziónak az Arad megyei egészségügyi igazgatóság vezetője mondta el, hogy 23 Olaszországból érkező román állampolgár nem akarta elfogadni, hogy karanténba kell vonulnia. Őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

A SpecialArad.ro helyi portál pedig arról tudósított, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje. Emellett olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

Karkötőkkel ellenőriznék a házi karantént

A román hatóságok kedden azt is bejelentették, hogy elektronikus karkötőket akarnak bevezetni azok számára, akiket otthoni elkülönítőbe küldtek, miután járványügyi szempontból veszélyesnek számító térségekből érkeztek az országba. "Így látni fogjuk, hogy otthon ülnek-e, vagy a plázákban lófrálnak" - mutatott rá Nelu Tataru belügyi államtitkár.

A bukaresti első kerületben kísérleti jelleggel bevezetett készülékek a viselő testhőmérsékletét is mérik, így a járványügyi hatóságok azonnal észlelik, ha viselője belázasodik. A román belügyminisztérium egyelőre 350 elektronikus karkötővel rendelkezik, a hét végéig pedig további 500-at, a következő hetekben pedig újabb 3000-et kap.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)