Koronavírus: "rettegek, hogy elkapom"

A 11 milliós Vuhan városában három hete rendeltek el karantént, azóta önkéntesek igyekeznek segíteni az ott lakókon - sokszor ezzel saját egészségüket kockáztatva.

A koronavírus-járvány miatt január 23-án teljesen lezárták afertőzésgócpontjának számító Vuhan városát, ezzel együtt leállították a busz- és metróközlekedést is. A kínai kormány pedig elrendelte, hogy 6000 taxis gondoskodjon az egészségügyi ellátáshoz szükséges felszerelések és a betegek szállításáról. (A lázas embereket csak speciális, karanténos járművek vihetik el a kórházba.) Ez a 6000 autó azonban kevés a 11 millió lakosú nagyvárosnak, ezért önkéntes sofőrök segítenek, akik a WeChat nevű, Kínában népszerű chatalkalmazáson fogadják a fuvarokat.

Koronavírus: ettől félnek a kutatók Az új kínai koronavírus gyors terjedése aggasztja a szakértőket. Vajon szájmaszk viselésével megakadályozható a megbetegedés? Korábbi cikkünkben összeszedtük a fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Wan Jiuxiong, egy 27 éves sofőr rögtön jelentkezett a feladatra. Minden egyes nap egy tucat arcmaszkot és orvosi alkoholos fertőtlenítőt visz magával. 2-3 óránként cseréli a maszkját, és az utasok között fél órát szán arra, hogy fertőtlenítse a kocsiját. "Amiatt nem aggódom, hogy én is elkapom a vírust. Azt szeretném elkerülni, hogy egy kórházi dolgozó lebetegedjen az autómban, mert az előző utasom mondjuk fertőzött volt. Nekik még sok életet kell megmenteniük" - nyilatkozta a CNN-nek. Általában este szervezik le a másnapi fuvarokat, de mindig akad vészhelyzet. Wan például nemrég valakinek abban segített, hogy kórházba juttassa súlyosan beteg szüleit.

A sofőrök védőöltözetben szállítják az utasokat. Fotó:  Getty Images / Stringer
A sofőrök védőöltözetben szállítják az utasokat. Fotó: Getty Images / Stringer

Retteg attól, hogy ő is elkapja a vírust

Chen Hui, egy transzportcég vezetője pedig a felszerelések és élelmiszerek szállításában veszi ki a részét. Egyik első megbízásuk az volt, hogy 900 adag ebédet juttassanak el egy étteremből a közeli kórházba. Ezt azóta több száz doboz zöldség, gyümölcs, arcmaszk, védőszemüveg és védőmaszk követte. Chen naponta szó szerint ezernyi WeChat-üzenetet kap, amiben segítséget kérnek, ő pedig fáradhatatlanul válaszolgat rájuk és szervezi az önkéntescsapatát, hogy mindenhova eljussanak. Büszke rájuk, mert két hete idegenek voltak, most pedig remekül tudnak együttműködni, és semmi sem tántoríthatja el őket küldetésüktől. "Vuhan beteg, és nekünk kell meggyógyítanunk. Egyik nap Yang Jin, az egyik önkéntesem bevallotta, hogy retteg attól, hogy ő is elkapja a vírust. Van egy négyéves gyereke és a szüleivel él, és fogalma sincs, hogy mi lesz velük, ha ő lebetegszik. De ennek ellenére nem állt le, segít a szállításban" ­­- mesélte az 53 éves Chen.

Pedig az aggodalom nem ok nélküli. Múlt hétfőn egy He Hui nevű önkéntes sofőr meghalt a koronavírus-fertőzés miatt. Az 54 éves férfi kórházi dolgozókat szállított, valószínűleg így kaphatta el a vírust. "Ez volt az a pont, amikor látva, hogy jelenleg nincs elég védőfelszerelés, eldöntöttem, hogy fel kell függeszteni az önkéntes sofőrcsapatom munkáját" - nyilatkozta egy másik csapatvezető, Fan (ő csak vezetéknevét akarta megadni). Mint elmondta, felelősséggel tartozik az embereiért, és jelenleg úgy érzi, túl nagy veszélynek lennének kitéve maszkok nélkül. De amint újra hozzájutnak a védőfelszerelésekhez, folytatják segítő akciójukat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)