Koronavírus: összeomlott a karanténhotel

Összedőlt egy karanténnak használt, többemeletes szálloda a délkelet-kínai Fucsien tartományban. A mentés még zajlik, a halottak száma vasárnapi jelentés szerint 10-re emelkedett.

A mintegy 8,7 millió lakosú Csüancsou városában található épület helyi idő szerint szombat este omlott össze. A törmelékek alá szorult 71 emberből a tűzoltók eddig 48-at emeltek ki, 23 embert továbbra is keresnek.

Már 101 országot elért a koronavírus Az új koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint már 101 országban jelent meg a kór. Részletek itt.

A helyi hatóságok szerint a karanténhotelben körülbelül nyolcvan ember tartózkodott az épület összeomlásakor - ebből 58-an karanténban -, kilencen tudtak maguktól kimenekülni. A baleset okát vizsgálják, mindazonáltal a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a szállodában éppen felújítási munkálatok zajlottak. Az épület tulajdonosát rendőri felügyelet alá helyezték.

Eddig 48 embert emeltek ki a tűzoltók a törmelékek alól. Fotó: MTI/EPA/Featurechina
Eddig 48 embert emeltek ki a tűzoltók a törmelékek alól. Fotó: MTI/EPA/Featurechina

Egy férfi beszámolója szerint, aki a hotellel szemben lakik, az épület robbanásszerűen omlott össze. "Éppen vacsoráztam, amikor hirtelen óriási robajt hallottam. Azt hittem, hogy egy bomba. Csak miután kirohantam az erkélyre, akkor láttam, hogy az egész hotel összeomlott" - mondta el a Mnw.cn kínai hírportálnak.

A Hszincsia Express Hotel 2018 júniusában nyílt meg, és összesen 80 vendégszobával rendelkezett. Az új típusú koronavírus-járvány miatt az épületet átmenetileg arra használták, hogy itt különítsék el és tartsák orvosi megfigyelés alatt a járvány sújtotta térségekből a Kínába visszatérőket.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnapi közlése szerint szombaton 44 új fertőzöttet diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol ugyaneddig 27 újabb haláleset történt. A koronavírus ezzel eddig 80 695 embert fertőzött meg, és 3097 halálos áldozatot szedett az országban. Kínában jelenleg több mint 20 ezer ember áll kezelés alatt, közülük 5200 feletti a súlyos állapotban lévők száma, miközben a gyógyult betegek száma immár átlépte az 57 ezret. A járvány kínai gócpontjának számító, közép-kínai Hupej tartományból szombaton 41 új esetet jelentettek, mindet Vuhanból, a tartomány székhelyéről, ahonnan a koronavírus tavaly decemberben terjedni kezdett.

Kína vezető légzőszervi betegségekkel foglalkozó szakértője szerint legalább júniusig tarthat az új típusú koronavírus-járvány terjedése világszerte. Erről részletesebben az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció