Koronavírus: nagy változás a bankkártyáknál

Két hazai pénzintézet szinte teljes hálózatában felemelték 5 ezer forintról 15 ezerre a PIN-kód nélküli kártyás vásárlások értékhatárát. Az intézkedés a koronavírus elleni védekezést szolgálja.

Mire figyeljünk élelmiszer-vásárlás során, hogy minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt? Részletek itt.

A kormány a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében döntött arról, hogy április 15-étől megemeli a limitet bankkártyás fizetésnél. A változás révén a PIN-kód beütése miatt sem kell olyan gyakran a terminálhoz nyúlni, elég a plasztikot érinteni. A bankok folyamatosan állnak át az új rendszerre, és van, ahol már a határidő előtt sem kell használni a kódot.

Ezentúl 15 ezer forintig nem kell PIN-kódot megadni a bankkártyás fizetéseknél
Ezentúl 15 ezer forintig nem kell PIN-kódot megadni a bankkártyás fizetéseknél

Az OTP Bank tájékoztatása szerint náluk már lehet PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig. A K&H Bank termináljainál néhány órán belül szintén érvényesül a változás. Eddig 70 százalékban történt meg a változtatás, vagyis ezek a terminálok már csak 15 ezer forint elérésekor kérnek PIN-kódot a vásárlóktól. A maradék 30 százalék nagy része éppen aktuálisan nem használt eszköz, de amint használatba veszi a kereskedő, haladéktalanul érvényesül ezeken a terminálokon is a változás.

A Takarékbank szerdán jelezte: folyamatosan állítják át a bank által működtetett, kártyás fizetésnél használt POS-terminálok limitjét. A cél ennél az intézetnél is az, hogy már az április 15-i határidő előtt is lehessen PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.

Több mint 8 ezer arcmaszkot varrt meg alig két hét alatt egy hobbivarrócsapat Orosházán. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: