Koronavírus: leállt a Janssen-vakcina gyártása

A Johnson&Johnson átmenetileg leállította COVID-19 elleni egydózisú oltóanyaga gyártását - számolt be róla kedden saját értesüléseire hivatkozva a New York Times. Egyelőre bizonytalan, mikor indulhat újra a termelés.

Kártérítést fizet a Johnson&Johnson és három gyógyszerforgalmazó amerikai őslakosoknak, amiért a törzsek tagjait rászoktatták az opioidtartalmú fájdalomcsillapítókra.

A New York Times cikke szerint már a tavalyi év végén leállt az oltóanyag gyártása a cég hollandiai üzemében, Leidenben. Bár a Johnson&Johnson nem kommentálta a hírt, a lap meg nem nevezett belső forrásokra hivatkozva azt írja, a szünet oka, hogy az üzemben jelenleg egy gazdaságilag jövedelmezőbb, ugyanakkor nem koronavírus elleni vakcina előállítása zajlik. Egyelőre nem tisztázott, hogy az átállás milyen kihatással lesz a COVID-19 elleni oltóanyagra érkezett megrendelések teljesítésére, mindenesetre a Times arról számolt be, hogy a termelés leállítása több százmillió adag vakcina kiesését jelenti.

koronavírus, Janssen-vakcina, Johnson and Johnson, COVID-19, oltóanyag
Sajtóértesülések szerint több mint két hónapja szünetel a Janssen-vakcina gyártása. Fotó: Getty Images

Jake Sargent, a Johnson&Johnson szóvivője nem kommentálta a Times értesüléseit az CNBC kérdéseire válaszul kiküldött közleményében, csupán annyit árult el, hogy a cég "arra fókuszál, hogy biztosítsa a vakcinaellátást mindenhol, ahol az embereknek szükségük van rá", illetve teljesíteni fogja ez irányú kötelezettségeit. Sargent arra is kitért, a Johnson&Johnson jelenleg több millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot tárol raktáraiban, és nem áll le a kiszállítás a csomagoló üzemekbe. A Times értesülései alapján a vakcinagyártás márciusban indulhat újra.

A Johnson&Johnson oltóanyagát a cégcsoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV leányvállalat fejlesztette ki, és azt mára világszerte alkalmazzák a járvány elleni küzdelemben. A vakcina európai uniós forgalmazására 2021. májusában adott engedélyt az Európai Bizottság. Magyarországra április 13-án érkezett meg az első szállítmány. Napjainkban a Johnson&Johnson az Afrikai Unió és a COVAX egyik legnagyobb vakcinaellátója. Számos alacsony és közepes jövedelmű országban ez az oltóanyag jelenti az egyetlen elérhető opciót az immunizálásra.

Egy frissen megjelent rendelet szerint immár a hazai boltokban, benzinkutakon és drogériákban is lehet koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas gyorsteszteket értékesíteni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)