Koronavírus: kínai vakcinára adnának először harmadik oltást

Elsőként azoknak a 60 év felettieknek kellene harmadik oltást adni, akik korábban a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg - vélik magyar járványszakértők.

A kínai vakcinával oltott 60 év felettiek közel negyedénél nem alakult ki megfelelő védettség - derült ki a fővárosi teszteredményekből. Részletek itt.

A negyedik hullámra készülve a legsürgősebb feladat azon emberek beoltása lenne, akik egyáltalán nem kaptak még védőoltást koronavírus ellen - javasolja közösen kiadott közleményében dr. Balkányi László (PhD orvos, az európai járványügyi hivatal, az ECDC volt tudásmenedzsere), dr. Falus András (immunológus, professzor emeritus, az Magyar Tudományos Akadémia tagja), dr. Rékassy Balázs (orvos, egészségügyi szakmenedzser) és dr. Sarkadi Balázs (kutató orvos, az MTA tagja). Mint azt a közleményt közzétevő Telex írja , a négy szakember szerint az átoltottság növeléséhez korlátozásokra és pozitív ösztönzőkre egyaránt szükség van, illetve fontos jobban megérteni, miért utasítják vissza az emberek a vakcinát.

koronavírus, COVID-19, védőoltás, vakcina, Sinopharm
Sinopharm-vakcina első adagjával oltanak be egy férfit a békéscsabai Réthy Pál kórházban július 22-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ugyancsak fontos lenne a szakértők szerint egy szakmai bizottság felállítása, ami tanácsokkal segítené az oltási program alakítását. Az újonnan létrejövő testület első feladatául a kínai Sinopharm-vakcinával oltott 60 éven felüliek pótoltásának szakmai vizsgálatát jelölték meg, illetve javaslattételt arra, hogyan lehet hatékonyan biztosítani az érintettek számára a COVID-19 elleni megfelelő védettséget. Végezetül a négy szakértő szerint elengedhetetlen a Magyarországon beadott vakcinák hatékonyságának vizsgálata, majd a vizsgálati eredmények nyilvános közzététele.

Tekintettel az ellátórendszer véges kapacitására, a közlemény szerint mindenképpen prioritást élvez a még be nem oltott személyek vakcinációja, ami után következhet a Sinopharm-vakcinával oltott idősek oltása. Utóbbi lépést azzal indokolják, hogy hazai vizsgálatok alapján úgy tűnik, nem mindenkinél alakul ki megfelelő számú ellenanyag a kínai vakcina hatására. Hozzátették, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által is befogadott vakcinák esetében egyelőre nem prioritás a harmadik oltás, például azért sem, mert egy általános harmadik oltás csökkentheti a későbbi oltási hajlandóságot, holott a lakosság ilyen irányú együttműködésére még nagy szükség lehet akár egy újabb vírusvariáns felbukkanása miatt.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint leginkább annak szükséges a harmadik oltás, akinek gyenge az immunrendszere. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Szaharai por, valamint fátyolfelhők szűrik, teszik bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra