Koronavírus: kijárási korlátozás jön Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy szombattól két hétig kijárási korlátozást vezet be a kormány.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, ma reggelre elérte a 300 főt a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Mivel jelenleg még nem létezik gyógyszer vagy vakcina a SARS-CoV-2 vírus ellen, ezért a leghatékonyabban úgy védekezhetünk ellene, ha otthon maradunk és figyelünk a higiéniára. Ennek érdekében számos óvintézkedést vezettek be az elmúlt hetekben, most pedig újabb szigorítást jelentett be a miniszterelnök: március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozást rendel el.

Bár számos ország példájára hivatkozva itthon is egyre többen szorgalmazták, hogy vezessenek be kijárási tilalmat, egyelőre Magyarországon még nem erről lesz szó. De akkor pontosan mit takar a holnaptól érvényes kijárási korlátozás? A Magyar Közlönyben már megjelent az erre vonatkozó rendelet, amit ide kattintva olvashat el részletesen, de alább kigyűjtöttük a legfontosabb pontokat:

  • A lakóhelyet csak munkavégzés céljából és az alapvető szükségletek ellátásának céljából lehet majd elhagyni.
  • Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek.
  • Nyilvános helyeken másfél méter távolságot kell tartani.
  • Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az üzleteket, gyógyszertárakat és piacokat. Ebben az időszakban mások nem mehetnek be ezekre a helyekre.

Holnaptól csak munkavégzés céljából és az alapvető szükségletek ellátásának céljából léphetünk ki otthonról. Fotó: Getty Images
Holnaptól csak munkavégzés és az alapvető szükségletek ellátásának céljából léphetünk ki otthonról. Fotó: Getty Images

Fontos kérdés továbbá, hogy milyen szankcióra számíthat az, aki nem tartja magát a kijárási korlátozáshoz. Orbán Viktor elmondta, hogy ilyen esetben szabálysértéstől van szó, 5 és 500 ezer forint közötti büntetés is kiszabható, ám "nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés".

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)