Koronavírus: jól állunk, kivéve a halálozási rátát

Magyarország a 187 ismert esettel sereghajtónak számít a térségben, a halálozási ráta azonban nálunk a legmagasabb.

Március 4-én, azaz 21 napja számoltunk be az első, Magyarországon regisztrált koronavírus-fertőzöttekről itt a HáziPatika.com-on, mára az igazolt esetek száma 187 főre emelkedett. Az első áldozat hírét március 15-én közölte a kormányzat, azóta pedig már a 9. halálesetet is bejelentették március 24-én délelőtt. De hogyan állunk ezekkel a számokkal világviszonylatban? Mi a helyzet, ha szűkebb környezetünket nézzük? Ennek jártunk utána.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Valahol a 90. hely környékén

Bár az adatok percről percre változnak, e sorok írásakor a világon a John Hopkins University & Medicine adatai szerint 169 országban van jelen a SARS-CoV-2, azaz az új koronavírus, a hivatalos vizsgálattal igazolt esetek száma pedig 383 944. A világon eddig 16 595-en vesztették életüket a járványban, a legtöbben Olaszországban haltak meg, ott az áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 6077 fő. A dél-európai országban regisztrált esetek száma közel 64 ezer, ami összehasonlítva a Kína szárazföldi területén jegyzett 81 ezer esettel is döbbenetes. De úgy még inkább, ha azt nézzük, hogy bár az ázsiai országban január 22-i az első hivatalos adat (571 eset), a feltételezések szerint november végén történhetett az első megbetegedés. Tehát nagyjából 4 hónap alatt érték el a mostani esetszámot, míg Olaszországból az első betegeket február 15-én jelentették.

Magyarországon, mint említettük, március 4-én regisztrálták az első fertőzötteket, és a mostani esetszámmal valahol a világranglista 90. helye környékén állunk. Összehasonlításképp szomszédaink közül Ausztria 4578 esettel a 12., míg Románia 576 beteggel a 38. helyen áll.

koronavírus, Magyarország, grafika
koronavírus, Magyarország, grafika

Halálesetek és az a bizonyos ráta

A halálozási rátát tekintve is Olaszország van a világon a legrosszabb helyzetben, mint említettük, 6077 áldozatot tartanak nyilván, és ez a 63 927 esetre vetítve 9,5 százalékos halálozási ráta. De lássuk, mi a helyzet Ausztriában, ahol eddig 25 halottat jelentettek be. Ezzel az aránnyal a nyugati, és egyben legfertőzöttebb szomszédunkban a halálozási arány a 4578 betegre vetítve 0,54 százalék, míg a térségben a fertőzöttek számát tekintve a következő helyen álló Romániában a ráta 1,38. Nálunk viszont a most bejelentett újabb esettel ez 4,81-re emelkedett. Fontos azonban megjegyezni, hogy az országok által szolgáltatott adatok között lehetnek különbségek, és a felderített esetek számánál az ott alkalmazott tesztelési gyakorlat miatt is lehetnek eltérések. Magyarországon a hivatalos kormányzati oldal tájékoztatása szerint 6113 mintavételt végeztek.

halálozási görbe
halálozási görbe

A világ 169 országának képzeletbeli listáján jelenleg a 33. hely körül állhatunk az összes halott számát tekintve a hazai 9 esettel (az adatok függvényében a lista folyamatosan változik), ami vezető országok adatait nézve még nem tűnik soknak. Beszédes lehet azonban, ha figyeljük az esetszámok emelkedését. Ennek összehasonlításához figyelmen kívül hagyják a dátumokat, csak az első bejelentett halottól számolják a napokat (lásd a fenti grafikont), és úgy nézik meg, hogy az esetszámokból kialakuló görbe hogyan alakul a vizsgált és összehasonlításba helyezett többi országéhoz képest.

Mivel a szomszédaink közül csak Ausztria adatai elérhetőek napra pontosan, és természetesen Magyarország számait ismerhetjük, így az első áldozat bejelentésétől eltelt 12 napot vizsgáltuk most, hogy megnézzük, van-e okunk aggodalomra. Egyelőre úgy tűnik, hogy hasonló görbén mozog hazánk, mint Ausztria, és jól láthatjuk, hogy ott pont a nekünk még csak holnap következő 10. napon kezdett megugrani az áldozatok száma. Korántsem olyan rossz azonban a helyzet nálunk vagy a szomszédban, mint Olaszországban, ahol a 10. napon 41-re, a 12. napon már 79-re nőtt a halottak száma.

Kölcsönzött kutyákkal szegik meg a kijárási tilalmat Spanyolországban - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció