Koronavírus: használnak a gyógyszerek?

Már létező, kipróbált gyógyszerek lehetnek az új koronavírus kezelésének kulcsai egy európai kutatócsoport szerint.

A tudósok a széles spektrumú antivirális hatóanyagok (BSAA) felfedezéséről és kifejlesztéséről korábban közzétett információkat nézték át, majd létrehoztak egy adatbázist, ami szabadon hozzáférhető. Az adatbázisba összegyűjtött 120 - emberi használatra már biztonságosnak bizonyult - szer közül a kutatók 31-ről állapították meg, hogy jelölt lehet az új koronavírus-fertőzés kezelésére és megelőzésére.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, koronavírus kezelése, gyógymód, gyógyszerek
Már létező gyógyszerekkel vennék fel a harcot a koronavírus ellen. Fotó: Getty Images

Meglehet a megoldás

A fokhagyma nem véd az új koronavírus ellen - olvassa el a részleteket!

"A gyógyszer-újrapozícionálással, vagyis egy régi hatóanyagnak az eredeti alkalmazástól eltérő területen való hasznosításával új értéket generálhatunk egy már létező szerből. Például a teicoplanin, az oritavancin, a dalbavancin és a monenzin mind kipróbált antibiotikum, amely laboratóriumban már megmutatta, hogy képes meggátolni számos korona- és más vírusfertőzést is" - magyarázta Denis Kainov, a Norvég Tudomány és Műszaki Egyetem (NTNU) adjunktusa, aki egyben a tanulmány társszerzője.

A kutatók úgy vélik, hogy ezek és más biztonságos széles spektrumú antivirális szerek jó jelöltek arra, hogy megkezdjék velük a koronavírus által okozott betegség kezelését, hiszen jelenleg nincs olyan gyógyszer, amelyet kifejezetten az új koronavírus ellen fejlesztettek volna ki. A gyógyszer-újrapozícionálás azonban jelentős előnyökkel jár, mivel a kémiai szintézis lépései, a gyártási folyamatok és a klinikai tesztek eredményei már mind ismertek .

Több mint 50 országban megjelent

A december óta rohamosan terjedő új koronavírus az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) adatai szerint már több mint 50 országban felütötte a fejét. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 83 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 2800 felett van. A járvány Kínán kívül leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: