Koronavírus: ezért hal bele több férfi

A férfiak vérében magasabb azon enzim szintje, amelyet az új koronavírus a sejtek megfertőzéséhez használ fel - derült ki egy friss európai kutatásból. A felfedezés megmagyarázhatja, miért fogékonyabbak a férfiak a COVID-19-re.

Örökre búcsút mondhatunk a kézfogásnak a koronavírus-járvány nyomán? Részletek itt.

Ismert, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) felhasználásával (is) jut be az emberi sejtekbe, hogy aztán azokat átprogramozva elkezdje lemásoltatni, sokszorosítani magát. Legfőbb funkcióját az enzim a vérnyomás-szabályozásban tölti be, egyes, szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például az ACE-gátlók és ARB-k) hatására pedig megemelkedhet a szintje a szervezetben. Éppen ezért több feltételezés is napvilágot látott a közelmúltban arról, hogy ezek a gyógyszerek talán súlyosbíthatják a koronavírus okozta COVID-19 lefolyását.

Egy vérnyomás-szabályozó enzim miatt lehetnek fogékonyabbak a férfiak a koronavírus-fertőzésre
Egy vérnyomás-szabályozó enzim miatt lehetnek fogékonyabbak a férfiak a koronavírus-fertőzésre. Fotó: Getty Images

Az ACE2 a többi között megtalálható a tüdő, a szív, a vesék vagy éppen a vérerek sejtjeinek felszínén egyaránt, illetve jelen van a vérplazmában is. Egy nemzetközi kutatócsoport tizenegy európai ország összesen közel négyezer szívelégtelenséggel kezelt, idős páciensének vérmintáját vetette elemzés alá azt keresve, milyen tényezők hatására lehet magasabb az enzim szintje. Az így kapott eredmények szerint az említett gyógyszerek nem emelik meg kimutathatóan - sőt, akár csökkenthetik is - az ACE2 koncentrációját a vérplazmában, ami bizonyos mértékig tehát ellentmond annak a tézisnek, hogy fokoznák a COVID-19 kockázatát.

Valójában, mint kiderült, az ACE2 szintjére leginkább a nem van kihatással: férfiak esetében ugyanis nagyobb valószínűséggel emelkedett, mint nőknél. "Amikor felfedeztük, hogy az egyik legerősebb biomarker, az ACE2 sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a férfi, mint a női szervezetben, azonnal felismertem, hogy ez egyben egy lehetséges magyarázat arra is, miért halnak meg nagyobb arányban a férfiak a COVID-19 következtében" - fogalmazott dr. Iziah Sama, a Groningeni Orvostudományi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. A kutatók szerint a nemek közötti eltérés hátterében az állhat, hogy az ACE2 szintje különösen magas a herékben.

Fontos megemlíteni, hogy bár a tanulmány eredményei szerint nem indokolt felhagyni a szívelégtelenség kezelésére használt, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre (RAAS) ható gyógyszerek alkalmazásával a koronavírus-fertőzés elleni küzdelem jegyében, ugyanakkor a kutatók csupán vérplazmában vizsgálták az ACE2 koncentrációját. Nem garantálható tehát, hogy e gyógyszerek ne fejtetnének ki a COVID-19 szempontjából hátrányos hatást a szövetekben, így például a tüdőben.

A tanulmány nyomtatásban a European Heart Journal című folyóirat különszámában jelenik majd meg május 14-én.

Forrás: eurekalert.org

A legújabb kutatási eredmények szerint akár a szemen keresztül is bejuthat az új koronavírus a szervezetbe. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)