Koronavírus: ez segíthet az orvosoknak

Kínán kívül az ausztrál kutatóknak sikerült elsőként laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust. A szakemberek megosztják majd eredményeiket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) - azt remélik ugyanis, hogy ez segíthet a fertőzöttek diagnosztizálásában és kezelésében. Kínai kutatók korábban ugyancsak előállították a vírust és megosztották kollégáikkal annak genomszekvenciáját, de magát a vírust nem.

A melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatói egy speciális laboratóriumban állították elő a vírus egy másolatát egy fertőzött pácienstől származó mintából, amely múlt pénteken érkezett az intézménybe. "Már évekkel ezelőtt felkészültünk egy ilyen esetre, ezért tudtunk ilyen gyorsan reagálni" - mondta Mike Catton, az intézet munkatársa.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, fertőző betegségek, vírusos tüdőgyulladás,
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, fertőző betegségek, vírusos tüdőgyulladás,

Nagy segítség lehet

Kövesse figyelemmel a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreinek - kattintson ide!

Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél és gyökeres változást hozhat a kórmeghatározásban - például olyan korai diagnózis formájában, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes lenne kimutatni a vírust. A kínai hatóságok szerint a koronavírus - az influenzához hasonlóan - a lappangási időszakban is képes fertőzni. A WHO szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy valóban fennáll-e afertőzéskockázata a tünetek jelentkezése előtt.

"Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, és arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány" - magyarázta Catton.

A WHO szerint a koronavírus lappangási ideje 2-10 nap lehet. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés