Koronavírus: egyre több országot ér el

Már Észak-Írországban, Hollandiában, Nigériában, Litvániában, Új-Zélandon és Fehéroroszországban is megjelent az új koronavírus.

Észak-Írországban egy olyan páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból. Az Egyesült Királyság területén így már 16 fertőzöttről tudnak. Közben már a holland országos közegészségügyi is bejelentette az első koronavírusos esetet, amelyet déli Tilburg városában regisztráltak. A beteg nemrég tért vissza Észak-Olaszországból. Azóta már elkülönítették és orvosi kezelésben részesül.

Nigériát is elérte a járvány

Az afrikai ország egészségügyi minisztere pénteken közölte, hogy náluk is van egy beteg, aki bizonyítottan az új koronavírustól fertőződött meg. Az illető Lagos tagállamban van. Olasz nemzetiségű, és a hét elején érkezett Milánóból Nigériába üzleti látogatásra. Állapota stabil és nincsenek súlyos tünetei. Ő az első koronavírusos beteg Afrikának a Szaharától délre eső felén. A földrészen eddig csak Egyiptomban és Algériában regisztráltak koronavírusos beteget.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, új esetek, szájmaszk,
Szájmaszkot vásárolnak az emberek Dél-Koreában. Fotó: Getty Images

Megugrott a francia esetek száma

Koronavírus: felkészítik a kórházakat - olvassa el a részleteket!

Franciaországban szerda este óta több mint duplájára - 18-ról 38-ra - emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma. Sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

A hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Franciaország 138 egészségügyi intézménye felkészült a járványra - közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter. Az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen viszont továbbra is kórházi kezelésre szorulnak. Közülük 2 beteg állapota súlyos.

Közben már Litvániából, Új-Zélandról és Fehéroroszországból is jelentettek bizonyítottan koronavírusos megbetegedéseket. Németországban pedig újabb tartományokat ért el a járvány. Ezzel immár a világ 53 országában több mint 83 ezer ember betegedett meg, a halálos kimenetű esetek száma pedig meghaladja a 2800-at.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció