Koronavírus: egyre több a fiatal fertőzött

Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma és aránya a 40 éven aluliak körében - derült ki egy friss hazai felmérésből.

Hétfő reggelig újabb 35 fertőzést regisztráltak Magyarországon 24 óra leforgása alatt. Részletek itt.

Az intézményi fertőzések felszámolásával már júniusban is csökkenni kezdett a 60 év felettieket érintő fertőzések száma, júliusban pedig mindössze 63 új esetet regisztráltak ebben a korosztályban. Mindennek nyomán a COVID-19 által leginkább veszélyeztetett generáció aránya az összes fertőzött között immár mindössze 17 százalék - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében . Az országos adatok alapján végzett elemzésből ugyanakkor az is látható, hogy a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik a 40 évnél fiatalabb esetében, és júliusban már ez a korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát.

koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, utazás, külföldi út
A Semmelweis Egyetem szerint egyelőre kockázatos külföldre utazni. Fotó: Getty Images

Ez utóbbi kedvezőtlen tendencia az egyetem álláspontja szerint jelentős részben annak következménye, hogy az érintettek külföldre utaztak. "A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, vagy kollégájukkal, aki külföldi utazásból tértek haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus" - olvasható a közleményben.

A Semmelweis Egyetem mindezek tükrében továbbra sem javasolja senkinek a külföldi utakat. Azok számára pedig, akiknek halaszthatatlan elfoglaltsága van a határon túl, azt javasolják, hogy tájékozódjanak, így kövessék az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC, Joint Research Centre-ben) gyűjtött, feldolgozott és teljesen nyilvános adatokat, mert a még zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy eltérések lehetnek régiónként. Javasolt továbbá, hogy amennyiben valaki külföldről tér haza, várjon idősebb hozzátartozói meglátogatásával, mivel az ő esetükben a betegség lefolyása jellemzően sokkal súlyosabb.

A közlemény emlékeztet, hogy augusztus 1-től jelentősen változtak a koronavírus miatt bevezetett szabályok. Azoknak, akik az országos tisztifőorvos által az aktuális járványügyi adatok alapján kockázatosnak ítélt sárga vagy piros jelzésű országból érkeznek vissza Magyarországra, maguknak kell gondoskodniuk PCR-szűrésről, ha mentesülni szeretnének az automatikus, kéthetes házi karantén alól.

Magyarországon a késő őszi, téli időszakban indulhat meg a koronavírus-járvány második hulláma. A témáról bővebben az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: