Koronavírus: 2,4 millió spanyol kaphatta el

Az átfertőzöttséget vizsgáló országos, reprezentatív kutatás második szakaszának eredményei szerint a spanyol lakosság 5,2 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal - ismertette Marina Pollán, a nemzeti járványügyi központ (CNE) igazgatója.

Messze még a világ a nyájimmunitástól - olvassa el korábbi cikkünket!

A felmérés szerint több mint 2,4 millióan kaphatták el az új típusú koronavírust a mintegy 47 millió lakosú dél-európai országban. Ez tehát azt igazolja, hogy nem alakult ki közösségi immunitás a fertőzéssel szemben. Továbbra is jelentős eltérések mutatkoznak térségenként: a madridi autonóm közösségben az emberek 11,4 százaléka kaphatta el a vírust, míg Murciában és Asztúriában 1,6 százalékuk fertőződhetett meg. A 70 év felettiek körében az átfertőzöttség 6,7 százalékos volt. A fertőzöttek egyharmadánál nem okozott tüneteket a koronavírus - részletezte az eredményeket a járványügyi szakember.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus átfertőzöttség, koronavírus ellenanyag, koronavírus antitest, koronavírus-teszt, koronavírus múzeum, koronavírus turizmus
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Spanyolország, koronavírus átfertőzöttség, koronavírus ellenanyag, koronavírus antitest, koronavírus-teszt, koronavírus múzeum, koronavírus turizmus

63 ezer ember vett rész a vizsgálatban

Az egészségügyi minisztérium, a spanyol statisztikai hivatal (INE) és a III. Károly egészségügyi kutatóintézet május elején indított vizsgálatának második, utolsó előtti szakaszában több mint 63 ezren, a felkértek 76 százaléka vett részt és adott vérmintát az ellenanyag-vizsgálatokhoz. Az egészségügyi minisztérium nyilvántartása szerint Spanyolországban eddig 240660 embernél igazoltak koronavírus-fertőzést, az elmúlt 24 órában 195-tel nőtt ez a szám. Emellett a SARS-CoV-2 nevű vírus 27133 spanyol halálát okozta eddig, 56-an az elmúlt egy héten hunytak el.

Június 22-én részlegesen nyithatnak a határok

A spanyol kormány arra készül, hogy a szükségállapot lejárta után, vagy június 22-től megnyitja szárazföldi határait Franciaország és Portugália felé, de még dolgoznak azokon a kétoldalú megállapodásokon, amelyek meghatározzák ennek feltételeit, például a beutazók számára kötelező kéthetes karantén eltörlését. Elmondta azt is, hogy a tervek szerint június második felében - egy kísérleti program részeként - 6 ezer német turista érkezhet a Baleár-szigetekre. A kezdeményezés célja, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a koronavírussal kapcsolatos biztonsági előírások működéséről, mire július elsején teljesen megnyitják a határokat a külföldi turizmus előtt.

A portugál külügyminiszter, Augusto Santos Silva azonban meglepődött a spanyol miniszter bejelentésén, ugyanis még nem született megállapodás a két ország között. A szaktárca ezt követően a nyilatkozat pontosítására kényszerült, és közleményében hangsúlyozta, a biztonságos nemzetközi nyitás július elsejétől kezdődhet, továbbá a spanyol kormány folyamatos kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamokkal, hogy összehangolja az Európán belüli, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások eltörlését.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció