Kifejlesztették az első növényi alapú vakcinát a COVID-19 ellen

Egy gyógyszergyártó vállalat növényt, és nem állati eredetű fehérjéket használ a SARS-CoV-2 kórokozó elleni védőoltás előállításához. Kanada már engedélyezte is, hogy ezzel oltsák a 18 és 64 év közötti felnőtteket.

Mérlegen a járvány: mi olvasható ki a magyar halálozási adatokból ?

Az új típusú vakcinát a dohánynövény közeli rokonából (Nicotiana benthamiana) állítják elő, amelyet egy speciális eljárással vírusszerű részecskék előállítására ösztönöznek. Utóbbiak képesek utánozni a SARS-CoV-2 tüskefehérjéit, anélkül, hogy megbetegítenék az emberi szervezetet. A létrehozott vírusszerű részecskéket kivonják a dohánylevélből, megtisztítják, majd a GlaxoSmithKline által kifejlesztett emulzióval kombinálják az injekciós kezelés létrehozásához. Az eljárás során lényegében a fertőző betegséget szimulálják annak érdekében, hogy amikor a valódi vírus megjelenik, a szervezet hatékonyabban vegye fel a küzdelmet ellene - olvasható az IFLScience-en.

Dohánylevélből vonják ki a vakcina alapanyagát.
Dohánylevélből vonják ki a vakcina alapanyagát. Fotó: Getty Images

Mindez azért különleges, mert az oltások történetében mindig is állati eredetű származékokból állították elő a vakcinákhoz szükséges fehérjéket. Például csirketojást vagy emlősállatok sejtkultúráját használták erre a célra. A növényi alapú vakcinák gyártása viszonylag későn, csak 1986-ban merült fel, és először a Gaucher-kór kezelésére engedélyezték az emberi felhasználását 2012-ben. A kutatók reményei szerint a növényi alapú vakcinák vonzóbbak lehetnek az oltásoktól idegenkedők körében. Noha a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban számos hamis képzet, tévhit tartja magát, például, hogy az mRNS megváltoztatja a DNS-t, vagy egyes vakcinákban emberi magzatból származó sejtek vannak, a növényi vakcináknál nem kell ilyesmivel számolni.

Kanada már engedélyezte is

A kanadai hatóságok a sikeres klinikai tesztek után engedélyezték a növényi alapú vakcinát a 18 és 64 év közötti felnőttek oltására. Jelenleg még nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy a 65 éves és idősebb korosztály számára is engedélyezzék a használatát. A vizsgálatok szerint a vakcina 75,3 százalékban megelőzi a fertőzést a delta variáns, és 71 százalékban a koronavírus összes változata esetében. Kivéve az omikront, amely ellen további specifikus vizsgálatok szükségesek a kutatók szerint. A vakcina mellékhatásai a jelentések szerint enyhék, lázat és fáradtságot okozhatnak. A vakcina akkor működik a legjobban, ha a két adagot 21 nap különbséggel adják be.

A vakcinát kifejlesztő Medicago gyógyszergyártó vállalat vállalta, hogy a lehető leghamarabb 76 millió adag vakcinát szállít a kanadai kormánynak. Várakozásaik szerint az új vakcinának valószínűleg nem lesz átütő hatása a kanadai járványkezelésre, ugyanakkor biztosan lesznek olyanok szép számmal, akik úgy döntenek, hogy a növényi alapú vakcina már elfogadható számukra.

Átmeneti cukorbetegséget okozhat a koronavírus-fertőzés.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: