Jönnek a vécék, amiken nem ülhetünk sokat

Angol cégek olyan speciális kialakítású vécéket dobnak piacra, amelyeken kényelmetlen néhány percnél többet eltölteni.

Sok ember az otthonában, de akár a munkahelyén is hajlamos a szükségesnél hosszabb időt eltölteni a mosdóban. A vécén ülve gyakran elkalandozunk a telefonunkat nyomkodva, vagy valamilyen olvasnivalóba mélyedünk, így pedig észre se vesszük, milyen gyorsan múlnak a percek. Egy angol kutatás szerint a londoniak a munkahelyükön közel tízszer annyi időt töltenek el a vécén, mint az otthonukban, átlagosan majdnem fél órát visz ez el a munkaidejükből. Egyes dolgozók hosszú telefonbeszélgetéseket bonyolítanak le a mellékhelyiségben, de előfordul az is, hogy szunyókálni járnak be. Helyi cégek ezért olyan vécékagylók gyártásába kezdtek, amelyen néhány percnél többet nem szívesen töltenek el a munkavállalók.

Veszélyes, ha ráülünk a nyilvános WC-re? A nyilvános toalettre legtöbben csak úgy ülnek rá, ha előtte WC-papírt vagy ülőketakarót tesznek maguk alá. Ez azonban a szakemberek szerint nem véd a fertőzésektől. Kattintson a részletekért!

Öt percig kényelmes az új vécéken ülni

A Standardtoilet névre hallgató vécéket úgy hirdetik, hogy drasztikusan lecsökkentik a mosdóban töltött időt. A trükk igen egyszerű, kialakításuk miatt ugyanis egyáltalán nem kényelmes ezeken hosszabb ideig ülni. Az ülőkét úgy alakították ki, hogy 13 fokban lefelé lejtsen, ami annyira még nem meredek, hogy rögtön lecsússzunk róla, annyira viszont már igen, hogy néhány percnél többet ne akarjunk rajta tölteni. Ez a kialakítás a guggoláshoz hasonló pozícióra kényszeríti a felhasználókat, ami a tesztek szerint nagyjából 5 percig lehet kényelmes, utána a lábunk zsibbadni kezd és egyre kevesebb kedvük lesz a telefonunkat nyomkodni. A gyártó számításai szerint a brit gazdaságnak évi négymilliárd fontos kiesést okoznak a hosszúra nyújtott mosdószünetek, a termékeikkel azonban ez az összeg - vagyis a vécén töltött idő - a töredékére csökkenthető.

A londoniak átlagosan félórát töltenek a mosdóban a munkaidejükből. Fotó: iStock
A londoniak átlagosan félórát töltenek a mosdóban a munkaidejükből. Fotó: iStock

Nem csak nemzetgazdasági veszélye van azonban annak, hogy túl sokat üldögélünk a vécén. Minél hosszabb időt töltünk ugyanis a deszkán, annál több vér áramlik a végbél környékén található erekbe, ami gyulladáshoz, és aranyeres panaszok kialakulásához vezethet. Ráadásul a közös használatú vécéken elidőzve a különböző fertőzések veszélye is megnő, ezért hosszabb olvasnivalónak semmiképp se ott álljunk neki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő