Intenzív influenzaszezon várható, erre kell figyelni

A korábbinál jóval intenzívebb influenzaszezonra számíthatunk, ezért fontos a védőoltás a gyerekek számára is - idézte az infostart.hu Havasi Katalint, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét.

Amint arra Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet: máris jelentősen nőtt a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló gyermekek száma. A mostani megbetegedéseket többféle vírus okozza. A szakember az infostart.hu-nak elmondta: az influenzavírus terjesztésében kiemelt szerepe van a gyerekeknek, szervezetük ugyanis hosszabb ideig üríti a vírust. Náluk egy-két nappal tovább tarthat a lappangási idő, amikor ugyan még nincsenek tüneteik, ám a környezetükben lévőket már megfertőzhetik. Emellett a betegség lefolyása után még pár napig még üríthetik a vírusokat.

Az idei influenzaszezon súlyosabb lehet a korábbinál a szakemberek szerint. Fotó: Getty Images
Az idei influenzaszezon súlyosabb lehet a korábbinál a szakemberek szerint. Fotó: Getty Images

Árulkodó tünetek

Havasi Katalin szerint a leggyakoribb tünetek, amelyekre a gyermekeknél is figyelni kell, a magas láz, a gyengeség, az izomfájdalmak, a rossz közérzet, a légúti tünetek, a nátha, a száraz vagy a fájdalmas köhögés. 

A megelőzés a gyermekek esetében is fontos, mert ők is megszenvedik a betegséget. Jelenleg többféle influenza elleni vakcina is elérhető, ezek között van olyan, amely már egyéves kor alatt is beadható. Az orrspray formátumú oltást, amely nem jár szúrással, 2 és 18 év közöttiek kaphatják meg. A háziorvosok által ingyenesen biztosított védőoltás pedig a hároméves kor feletti gyermekeknek adható be. Mindhárom vakcina biztonságos - írja a szakember szavait idézve az infostart.hu. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: