Így segítik a járvány hőseit (x)

Az elmúlt másfél évben extrém terhelés alá kerültek az egészségügyi intézményekben dolgozók, akik számára egyedülálló rehabilitációs programot indít a Fogjunk Össze Alapítvány. A mentálhigiénés előadásokat és rekreációs programokat a Generali a Biztonságért Alapítvány 50 millió forinttal támogatta.

Az elmúlt másfél év mindannyiunk testi és lelki egészségét megviselte, de a járvány ideje alatt a legnagyobb nyomás az egészségügyi intézményben dolgozó emberekre nehezedett. Az orvosok, ápolók és mentők erejükön felül küzdöttek nap mint nap egy szinte ismeretlen betegség ellen, az őket ért traumák hosszú távú hatásairól pedig még csak most gyűjtik az információkat a kutatók. A Generali a Biztonságért Alapítvány 50 millió forintos felajánlásából a Fogjunk Össze Alapítvány most egy olyan programot indít, amely mentálhigiénés előadások, pszichológiai tanácsadás, képzések, valamint közösségi- és rekreációs programok segítségével támogatja a járvány hőseit a regenerációban.

A dolgozók csaknem fele sírt munkaidőben

Egy friss felmérés szerint a járvány ellen küzdők 70 százaléka küszködött alvási zavarokkal, 56 százalékuk szenvedett stressz okozta fizikai tünetektől, egyharmaduk aludt átlagosan négy órát vagy annál is kevesebbet éjjelente és 49 százalékuk vallotta, hogy az elmúlt évben sírt munkaidőben. A magyar orvosok és ápolók is rendkívüli terhelésnek voltak kitéve, miközben egy részük korábban egyáltalán nem vett részt ilyen típusú tünetekkel harcoló betegek ellátásában.

A járvány óriási terhet rótt az egészségügyben dolgozókra. Fotó: Generali a Biztonságért Alapítvány
A járvány óriási terhet rótt az egészségügyben dolgozókra. Fotó: Generali a Biztonságért Alapítvány

"A COVID-járvány során - amellett, hogy szakmailag is óriási kihívás volt - az egészségügyi dolgozók minden eddiginél nagyobb mértékben szembesültek veszteségekkel, a levegőért kapkodó fertőzöttek látványával, az izolált betegek magányával és a hozzátartozók tehetetlenségével. Eközben nem csupán magukat, de a családjukat is féltették a vírusfertőzéstől, akik viszont otthon voltak kénytelenek nélkülözni az egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó szeretteiket. A járvány leküzdésében az intézmények összes munkatársa részt vett, a portástól a menedzsmentig mindenki nagyon sokat dolgozott, óriási áldozatokat hozva a közösségért" - mondta Dr. Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze Alapítvány alapítója. Éppen itt van tehát az ideje, hogy megháláljuk az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, amiért az alapítvány egy egyedülálló programot indít el - tette hozzá az alapító.

Egyedülálló program segíti a járvány hőseit

A Fogjunk Össze Alapítvány célja az egészségügyi dolgozók számára érkező felajánlások koordinálása, valamint olyan programok szervezése, amelyek hozzájárulnak a szakmai fejlődéshez és új képességek megszerzéséhez, illetve lehetőséget teremtenek a pihenésre, a testi-lelki regenerálódásra. A most induló programmal az alapítvány azon egészségügyi dolgozókat kívánja segíteni, akik aktívan részt vettek a COVID-19-járvány elleni védekezésben, és óriási mentális terhelésnek voltak kitéve a betegek ellátása során.

A kezdeményezés első lépéseként a programban résztvevők egy előadássorozatot hallgathatnak meg személyesen vagy online, amely olyan fontos témákat érint, mint a stresszkezelés és a gyászfeldolgozás. A kiscsoportos beszélgetések és egyéni pszichológiai tanácsadások pedig abban segítik őket, hogy sikeresen feldolgozhassák az elmúlt időszak traumáit, és felkészülhessenek a jövőbeli kihívásokra.

Az alapítvány 50 millió forinttal támogatja a járvány hőseit segítő programokat. Fotó: Generali a Biztonságért Alapítvány
Az alapítvány 50 millió forinttal támogatja a járvány hőseit segítő programokat. Fotó: Generali a Biztonságért Alapítvány

A programot a Generali a Biztonságért Alapítvány 50 millió forinttal támogatta. "A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt egy évben rendkívüli erőfeszítéseket tett a pandémia legyőzése érdekében. Többek között hozzájárultunk egy hazai szakkórház járványügyi kórházzá való átalakításához; a két egészségügyi szűrőbuszunkban antitest- és antigén-gyorsteszteléssel segítettünk gyerekotthonokat, a Magyar Vöröskereszt önkénteseit, pedagógusokat; karantén-meseterápiával támogattuk a kisgyermekes szülőket; vagy a megnövekedett online jelenlét negatív hatásai elleni prevencióként cyberbullying kampányt indítottunk. A járvány elleni küzdelem kiemelten fontos alapítványunknak, ezért is döntöttünk úgy, hogy 50 millió forinttal támogatjuk ezt az egyedülálló és valóban életbevágó célkitűzésekkel induló programot. Az orvosok és ápolók, a kórházi személyzet rendkívüli erőfeszítéseket tettek értünk - most pedig rajtunk a sor, hogy visszaadjunk" - hangsúlyozta Schaub Erika, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője, az alapító Generali Biztosító Zrt. személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

Szépítkezés és közösségi programok több mint 1000 egészségügyi dolgozónak

A lelki egészség visszaállítása mellett a kezdeményezés arra is reflektálni szeretne, hogy az egészségügyben dolgozóknak a COVID-19 elleni fáradhatatlan küzdelem során saját magukkal sem volt idejük törődni, nem volt lehetőségük kikapcsolódni és megújulni. Ezért most tánctanfolyamokat szerveznek a program keretein belül, az egészségügyi dolgozók dietetikai tanácsadásra és sminktanfolyamra is mehetnek, új frizurát vágathatnak vagy éppen relaxáló masszázst kérhetnek. Fontos célkitűzés a közösségépítés is: színházba, koncertre, borkóstolókra, biciklitúrákra olyan kollégákkal indulhatnak el a résztvevők, akik pontosan olyan nehézségekkel küzdenek, mint ők maguk.

"Azt is jól tudjuk, hogy a védekezésben résztvevőknek a családjuk társaságáról is le kellett mondaniuk a járvány legsötétebb időszakaiban. Ezért gyermektáborokkal, üdülési lehetőséggel is készülünk, mert a lelki egyensúly megteremtésében a szeretteinkkel együtt töltött idő is kulcsfontosságú. A program eseményei augusztus végén kezdődnek és több mint 1000 orvosnak, ápolónak, egészségügyi szakembernek szeretnénk meghálálni nélkülözhetetlen munkájukat" - tette hozzá Dr. Ficzere Andrea.


"Az elmúlt időszak válságai hatással voltak az emberekre, megváltoztattak bennünket, a traumák és terhelések tapasztalatai nem múlnak el nyomok nélkül. Feladatunk megérteni és integrálni ezeket a tapasztalatokat a saját történetünkbe, mert ellenkező esetben lelki zárványként kísérik el a mindenkori jelenünket. Gyógyító minden kezdeményezés, amely ezt a folyamatot támogatja" - egészítette ki Stoll Dániel, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológusa.

A programokra a fogjunkossze.hu oldalon tudnak majd jelentkezni az egészségügyi dolgozók.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag