"Hónapok kellenek, hogy az egészségügyben visszaálljon a rend"

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere egy videós interjúban nyilatkozta, hogy bár a hazai egészségügyi ellátás teljesen újraindult, optimális esetben még két hónap kell, mire visszatalál a régi ritmusba.

Egy hét telt el azóta, hogy június 15-én visszaállt a koronavírus-járvány előtti üzemmódra a hazai egészségügyi ellátórendszer. Ez azt jelenti, hogy újra elvégeznek minden nem sürgős vizsgálatot és beavatkozást is az összes magyarországi egészségügyi intézményben. Álmos Péter, a MOK alelnöke a bejelentés után szinte rögtön jelezte, hogy a visszaállás azért nem lesz olyan egyszerű, mivel a 65 év feletti orvosok nagy része továbbra is hiányozni fog az ellátásból. Ám a tapasztalatok azt mutatták, hogy a szakrendelések mégis gördülékenyen folynak, a korábbi várakozási idők lecsökkentek.

Kásler Miklós a Facebookon közzétett interjúban erre is kitért, mint mondta az emberekben kialakult egyfajta bizalmatlanság, tartózkodás a kórházaktól a járvány idején, jócskán megcsappant az önkéntes jelentkezések száma a különféle ellátásokra. Véleménye szerint optimista becslés szerint még legalább két hónapnak kell eltelnie, hogy a magyar egészségügy visszataláljon a régi ritmusába, de ennél inkább valamivel hosszabb idővel kell számolni.

A beszélgetés során az emberi erőforrások minisztere beszélt arról is, hogy a veszélyhelyzetben az emberek egészségtudatosabbak lettek, és fontos, hogy ehhez ezután is tartsák magukat. A miniszter továbbra is ajánlotta a higiénés óvintézkedések betartását, és hogy mindenki fertőtlenítse kezét, valamint a tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső