Hogyan öl meg a húsevő baktérium?

Az utóbbi évek egyik leginkább szem előtt lévő betegsége a húsevő baktériummal való fertőződés volt. Tényleg olyan horrorisztikusan veszélyes, mint ahogy beszélnek róla?

Tény, hogy a húsevő baktérium-fertőzés komoly dolog, s egészen váratlanul és váratlan helyen is megjelenhet. Néhány éve egy 42 éves, a texasi Buda városában lakó férfi például nyugodtan fürdőzött a közeli strandon, másnap azonban komoly fejfájásra és a lábán megjelenő kiütésre panaszkodott.

A férfit a Vibrio vulnificus baktérium támadta meg, amely kétféleképpen fertőzheti meg az embert. Egyrészt a nyers kagylófélék fogyasztása útján, illetve, ha nyílt sebbel a testén úszik fertőzött vízben. Ez történt a texasi férfival is, akinek tünetei eleinte rosszabbodtak és már attól kellett tartani, hogy az orvosoknak nem sikerül megmenteniük a lábát, azonban végül sikeresen felépült.

A húsevő baktérium a vízben is fertőzhet
A húsevő baktérium a vízben is fertőzhet. Fotó: iStock

De tulajdonképpen mit csinál a húsevő baktérium? A baktériumoktól az emberek nem tartanak annyira, mint a vírusoktól, mert tisztában vannak vele, hogy akad belőlük jó fajta is, másrészt úgy vélik, hogy az antibiotikumok hatékonyan alkalmazhatók ellenük.

A húsevő baktérium azonban nem kimondottan barátságos, az általa termelt neurotoxin képes az emberi szövetek lebontására, méghozzá azzal, hogy elpusztít minden egyes sejtet, amivel érintkezésbe kerül. Ha nem sikerül időben kezelni, akkor az érintett testrészek olyan súlyos károsodást szenvedhetnek, hogy nincs más lehetőség, mint a fertőzött szövetek kimetszése, például a végtagamputálás.

A húsevő baktérium valójában nem "húst eszik", hanem kötőszövetet, lágyrészt és zsírszövetet roncsol. A húsevőbaktérium-fertőzés azért is veszélyes, mert néhány óra alatt pusztítja - rohasztja el - a szöveteket. Részéletek!

Szakértők szerint a húsevő baktériummal történő találkozás különösen veszélyes, ha a fertőzött immunrendszere egyébként sem funkcionál tökéletesen más betegségek (például diabétesz, vesebaj, rák) következményeképpen.

Az antibiotikum-kúra és a végső esetre tartogatott műtéti megoldás elég hatékonyan gátolja afertőzéstovábbterjedését. Az évi 80 ezer Vibrio fertőzésből átlagosan mindössze 100 végződik halállal. De a többiek is megfizetik az árát a gyilkos kórokozóval való találkozásnak.

Forrás: medicaldaily.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)