Harcban a tbc-vel

Nemzeti tbc-referencialaboratóriumot adtak át az idei Tuberkolózis világnaphoz kapcsolódóan az országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben. Az új intézmény megkönnyítheti a manapság újabb kihívásokkal jelentkező tbc visszaszorítását.

A tüdőszűrés hasznossága

Köszönhetően a múlt század 50-es éveiben kötelezővé tett tüdőszűrésnek, valamint a tüdőgyógyászati osztályok, tüdőgondozók és újabban a támogató civil szervezetek tevékenységének a felkutatás, a diagnosztika, a kezelés és a gondozás terén, hazánkban az elmúlt évtizedekben - a kilencvenes évek első felét kivéve - folyamatosan csökkent a tuberkulózisban megbetegedettek száma. 2007-ben már csak 1740 új beteget fedeztek fel, ami 100.000 lakosra csupán 17 új megbetegedést jelent. Ezzel Magyarország felzárkózott a fejlettebb nyugat-európai országokhoz.

A tbc és a XXI. század

Globalizálódott világunkban még most, a XXI. század első évtizedében is komoly fenyegetést jelent a tuberkolózis-járvány. Csak Európában évente 400-450 ezer új megbetegedést és 60-65 ezer körüli tbc-hez köthető halálesetet regisztrálnak, a világon pedig ennek több mint tízszeresét. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a WHO Európai Régiójának egészségügyi miniszterei tavaly ősszel külön Nyilatkozatot tettek közzé a tuberkolózisról, amelyben - összefoglalva a régióban tapasztalható legnagyobb problémákat, hiányosságokat - kötelezettséget vállalnak a fennálló helyzet sürgős és átfogó javítására. A tuberkolózis világviszonylatban tapasztalható újbóli előretörésének számtalan oka van. A legfontosabbak közé tartozik, hogy a kezelés esetleges hibái, de még inkább a betegek együttműködésének (complaince) hiányosságai (helytelen, rendszertelen és nem kellő ideig tartó gyógyszerszedés) miatt egyes tbc-baktériumok, baktériumtörzsek ellenállóvá válhatnak az alkalmazott gyógyszerrel, vagy akár a kezelésben szóba jövő több készítménnyel szemben is. Az úgynevezett többszörösen gyógyszerrezisztens (MDR), valamint a szélsőségesen gyógyszerrezisztens (XDR) tbc-törzs már a világ minden táján felbukkant, de leggyakrabban Ázsiában és a tőlünk keletre fekvő európai országokban, elsősorban a volt Szovjetunió utódállamaiban fordul elő. Ennek oka javarészt a nem megfelelő járványügyi felügyelet, valamint gyógyszerek, szakemberek és a diagnosztika hiánya. Fokozza a veszélyt a HIV-vírus, illetve az AIDS, melyek különösen fogékonnyá teszik a szervezetet a tbc-fertőzésre; továbbá az, hogy az elmúlt évtizedek során sem új gyógyszert, sem új oltóanyagot nem fejlesztettek ki, aminek legvalószínűbb oka, hogy a tbc által elsődlegesen fenyegetettek sehol a világon nem tartoznak a fizetőképes rétegek közé.

Magyarországi realitások

Amint azt a tbc itthoni előfordulási mutatói tanúsítják, Magyarországon jelenleg elég jó a helyzet, biztonságos az ellátás. Egyfajta veszélyforrást a tuberkolózissal erősen fertőzött keleti országokból hazánkba betelepülni vágyók, vagy itt munkát vállalók jelenthetnek, miután - személyiségi jogi okok miatt - nemrégiben eltörölték kötelező szűrésüket. A legjelentősebb gondot pedig a hajléktalanság okozza, mert az állandó otthon nélkül élők körében sokkal gyakoribb a betegség előfordulása; életvitelük miatt náluk áll fenn leginkább a nem megfelelő gyógyszerszedés- és ezáltal a gyógyszer-rezisztencia kialakulásának, a hosszan elhúzódó gyógyulásnak, valamint a visszaesésnek az esélye.

Új tbc-referencialabor

A Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben most átadott, a jelenleg elérhető összes korszerű diagnosztikai módszert egyesítő, nagy kapacitású mikrobiológiai laboratórium, amelyet olyan genetikai vizsgálatokra alkalmas készülékekkel is felszereltek, melyek révén akár egyénenként is követhető a fertőzés útja, sokat segíthet abban, hogy hazánkban a hajléktalanok körében is vissza lehessen szorítani a tbc terjedését, és így még kisebbre csökkenjen egy esetleges járvány fellángolásának a veszélye.
A tbc visszaszorítása terén eddig elért hazai eredmények megtartását ugyanakkor - tekintve a fenti veszélyforrásokat - a tüdőgyógyász szakma csak akkor tartja igazán lehetségesnek, ha a döntéshozók partnerek lesz abban, hogy ne csak a kisebbségek (a hajléktalan tbc-s betegek, illetve a hazánkba kerülő külföldiek) személyiségi jogait, hanem az egészséghez való alkotmányos joggal rendelkező többség (az egészséges lakosság) érdekeit is szem előtt tartva alkossák meg az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. A szakemberek elengedhetetlennek tartják, hogy újra kötelezővé váljék a migránsok tbc- és AIDS-szűrése; a szakma ezzel kapcsolatos kezdeményezését az emberi jogok országgyűlési biztosa eddig nem támogatta. Az eddigiektől eltérő szabályozást kíván a tuberkulózis-megbetegedések felkutatása és kezelése a hajléktalanok körében is. Ennek, sok egyéb mellett, magában kellene foglalnia az egyáltalán nem, vagy nem megfelelően együttműködő betegek kötelező kezelését.

Forrás:
Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet sajtóanyaga

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag