Ezüstbe foglalták Karikó Katalin nevét

Ismét nagy megtiszteltetésben részesült a világhírű magyar kutató.

Tizenötezer forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátanak ki Karikó Katalin tiszteletére - olvasható a Magyar Közlönyben a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete. A 15 ezer forintos címletű érmét a mai napon bocsátják ki. Mindössze 10 ezer darab készül belőle, különleges, úgynevezett proof technológiával.

dsadsa
Az mRNS-vakcinát kifejlesztő Biontech csapata, jobbról a második Karikó Katalin. Fotó: Getty Images

Az MNB elnöke "az mRNS-alapú vakcinák alapjául szolgáló magyar találmány" ezüst emlékérme kibocsátásáról rendelkezett. A csúcsára állított négyzet alakú emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készül, súlya 31,46 gramm, mérete 38,61 × 38,61 milliméter, széle sima. Az emlékérme előlapjának felső részén két módosított hírvivő ribonukleinsav (mRNS) molekula spirál stilizált ábrázolása látható.

A hátlap felső részén egy nukleozid-módosított mRNS lipid nanopartikula (zsírrészecske) ábrázolása látható, balra kinagyított mRNS-spirálokkal. Helyett kapott rajta Szilos András tervezőművész mesterjegye is. A hátlap szélén - egy-egy ponttal elválasztva, az óramutató járásával megegyezően - az mRNS-alapú vakcinák kutatásában kiemelkedő szerepet játszó tudósok neve olvasható: Karikó Katalin, Ian MacLachlan, Pardi Norbert, Drew Weissmann.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra