Évenkénti oltássá válnak a koronavírus elleni vakcinák?

Szakértők szerint elképzelhető, hogy évente be kell adni a vakcinákat, hasonlóan az influenzavírusok elleni oltásokhoz.

Az amerikai járványügyi hatóság (FDA) áprilisban vitatja meg, hogy szükség lehet-e a jövőben a COVID-vakcinák újabb emlékeztető oltásaira, beleértve azt is, hogy milyen gyakran alkalmazzák azokat, ha egyáltalán ez szükséges. A találkozó célja, hogy segítse a hatóságokat egy "általános keretrendszer" kidolgozásában, amely tájékoztatást ad arról, hogy mikor van szükség további oltásokra, és mi indokolhatja a vakcinák összetételének frissítését a koronavírus egyes variánsai ellen - írta a CNN .

Elképzelhető, hogy szükség lesz az évenkénti oltásra a COVID-19 ellen.
Elképzelhető, hogy szükség lesz az évenkénti oltásra a COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Koronavírus: sokkal több áldozatot szedett, mint gondoltuk. Szakértők ara hajlanak, hogy a koronavírus elleni vakcinák idővel évenkénti oltássá alakulhatnak. "Még nem tudjuk biztosan, de nagy esély van rá, hogy az új koronavírus a jövőben megszelídül, akárcsak a másik négy koronavírus-törzs, amelyek az influenzát okozzák" - mondta Scott Gottlieb, a Pfizer igazgatósági tagja a CBS-nek.

Egy biztos: a COVID-19 -et okozó koronavírus nem fog egyhamar eltűnni. Egyes kutatók szerint inkább arra számíthatunk, hogy a világjárvány endémiás fázisba csúszik át. Lesznek visszatérő hullámok, és az immunitásunk idővel csökkenni fog. Vagyis a betegség folyamatosan jelen lesz egy populációban, de nem fog riasztóan sok embert érint, ahogyan azt a világjárvány esetében tapasztalhattuk. Így remélhetőleg már nem okoz súlyos tüneteket és nem terheli tovább az egészségügyi rendszereket.

Hogyan nézhet ki?

Szakértők szerint, a jövőbeni emlékeztető vakcinák teljesen más összetételűek lehetnek, mint a most beadott vakcinák. Néhány vállalat, köztük a Pfizer és a Moderna, olyan variánsspecifikus vakcinákat fejleszt, amelyek a SARS-CoV-2 vírus bármelyik változatát megcélozhatják, amikor az emlékeztető oltásra szükség lehet. A cél az, hogy "valami olyat hozzanak létre, ami legalább egy évig védelmet nyújt" - mondta a Pfizer vezetője.

Mások úgy vélik, az univerzális vakcina lehet a koronavírus elleni küzdelem jövője. Például a Moderna és a Novavax olyan "kettő az egyben" kombinált vakcinákon dolgozik, amelyek az influenza és az új koronavírus ellen is védelmet nyújtanak. A Moderna vezérigazgatója szerint az a céljuk, hogy egyetlen, éves emlékeztető oltást kapjanak az emberek. Ez kényelmesebb mindenkinek, például nem kell annyi raktár, és könnyebb a szállítása is a kombinált vakcinának.

Ugyanakkor a "mindent vivő vakcinának" léteznek korlátai is. Néha a vakcina összetevői kölcsönhatásba léphetnek egymással, amely nem mindig ad olyan jó immunválaszt, mint azt szeretnénk. Illetve ott van még a biztonsági tényező is: amikor több vakcinát "mixelnek", az emberek teljesen eltérő módon is reagálhatnak. A részletek kidolgozásához ezért még több idő kell, de a tudósok optimisták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra