Évenkénti oltássá válnak a koronavírus elleni vakcinák?

Szakértők szerint elképzelhető, hogy évente be kell adni a vakcinákat, hasonlóan az influenzavírusok elleni oltásokhoz.

Az amerikai járványügyi hatóság (FDA) áprilisban vitatja meg, hogy szükség lehet-e a jövőben a COVID-vakcinák újabb emlékeztető oltásaira, beleértve azt is, hogy milyen gyakran alkalmazzák azokat, ha egyáltalán ez szükséges. A találkozó célja, hogy segítse a hatóságokat egy "általános keretrendszer" kidolgozásában, amely tájékoztatást ad arról, hogy mikor van szükség további oltásokra, és mi indokolhatja a vakcinák összetételének frissítését a koronavírus egyes variánsai ellen - írta a CNN .

Elképzelhető, hogy szükség lesz az évenkénti oltásra a COVID-19 ellen.
Elképzelhető, hogy szükség lesz az évenkénti oltásra a COVID-19 ellen. Fotó: Getty Images

Koronavírus: sokkal több áldozatot szedett, mint gondoltuk. Szakértők ara hajlanak, hogy a koronavírus elleni vakcinák idővel évenkénti oltássá alakulhatnak. "Még nem tudjuk biztosan, de nagy esély van rá, hogy az új koronavírus a jövőben megszelídül, akárcsak a másik négy koronavírus-törzs, amelyek az influenzát okozzák" - mondta Scott Gottlieb, a Pfizer igazgatósági tagja a CBS-nek.

Egy biztos: a COVID-19 -et okozó koronavírus nem fog egyhamar eltűnni. Egyes kutatók szerint inkább arra számíthatunk, hogy a világjárvány endémiás fázisba csúszik át. Lesznek visszatérő hullámok, és az immunitásunk idővel csökkenni fog. Vagyis a betegség folyamatosan jelen lesz egy populációban, de nem fog riasztóan sok embert érint, ahogyan azt a világjárvány esetében tapasztalhattuk. Így remélhetőleg már nem okoz súlyos tüneteket és nem terheli tovább az egészségügyi rendszereket.

Hogyan nézhet ki?

Szakértők szerint, a jövőbeni emlékeztető vakcinák teljesen más összetételűek lehetnek, mint a most beadott vakcinák. Néhány vállalat, köztük a Pfizer és a Moderna, olyan variánsspecifikus vakcinákat fejleszt, amelyek a SARS-CoV-2 vírus bármelyik változatát megcélozhatják, amikor az emlékeztető oltásra szükség lehet. A cél az, hogy "valami olyat hozzanak létre, ami legalább egy évig védelmet nyújt" - mondta a Pfizer vezetője.

Mások úgy vélik, az univerzális vakcina lehet a koronavírus elleni küzdelem jövője. Például a Moderna és a Novavax olyan "kettő az egyben" kombinált vakcinákon dolgozik, amelyek az influenza és az új koronavírus ellen is védelmet nyújtanak. A Moderna vezérigazgatója szerint az a céljuk, hogy egyetlen, éves emlékeztető oltást kapjanak az emberek. Ez kényelmesebb mindenkinek, például nem kell annyi raktár, és könnyebb a szállítása is a kombinált vakcinának.

Ugyanakkor a "mindent vivő vakcinának" léteznek korlátai is. Néha a vakcina összetevői kölcsönhatásba léphetnek egymással, amely nem mindig ad olyan jó immunválaszt, mint azt szeretnénk. Illetve ott van még a biztonsági tényező is: amikor több vakcinát "mixelnek", az emberek teljesen eltérő módon is reagálhatnak. A részletek kidolgozásához ezért még több idő kell, de a tudósok optimisták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra