Ekkor oltanak bárnyhimlő ellen

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban kapják meg a gyermekek - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mint az korábban megírtuk, idén szeptembertől kötelező védőoltás lesz abárányhimlőelleni vakcina, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut. A szakmai álláspont szerint a legjobb, ha a lehető legkorábbi életkorban kapják meg a gyerekek a védettséget - akkor, amikor az anyai immunvédelem már nincs jelen a kisgyermek szervezetében, tehát a védőoltás hatásos és hatékony.

A bárányhimlő az egyik leggyakoribb és legragályosabb cseppfertőzéssel terjedő betegség, Magyarországon évente 28-52 ezer beteget regisztrálnak. A betegség tüneteiről és kezelési módjairól itt olvashat bővebben!

A bárányhimlő elleni védettség kialakulásához két oltásra van szükség. Az első oltást szeptember 1-je után a 13 hónapos életkort betöltött gyerekek kapják, így ősszel mintegy 24 ezer gyermeket oltanak be, majd decemberben további 16 ezren kapják meg a vakcinát.

injekció, vakcina, oltás, védőoltás, bárányhimlő, bárányhimlő elleni oltás, kötelező védőoltások, fertőző betegségek
A bárányhimlő elleni oltással 12-re bővül a kötelező védőoltások száma. Fotó: 123rf

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint jobb lenne, ha a vakcinát 15 és 18 hónapos korban, más oltásokkal együtt adnák be. A bárányhimlő elleni védőoltást azonban külön, egyedüli oltásként kapják majd meg a gyerekek. Azért született ez a döntés, hogy az oltáshoz köthető, bármiféle esetleges reakciót pontosan be lehessen azonosítani - reagált a gyermekorvosok felvetésére Müller Cecília.

Az bárányhimlő elleni védőoltással tizenkettőre bővül az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma. Így a gümőkór (tbc), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a haemophylus influenzae b (Hib), a hepatitis B, a pneumococcus baktérium és a bárányhimlő ellen is védettséget szerezhetnek a gyermekek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)